Дослідження: Віра допомагає підліткам долати стрес

Дослідження: Віра допомагає підліткам долати стрес

Підлітки та молоді люди, які виросли у релігійному оточенні, зазнають менше психологічної напруги, їм не потрібно постійно долати стрес, напротивагу їхнім одноліткам без виховання у вірі, як повідомляє джерело christianheadlines.com.

долати стрес

Важливо не те, що з вами трапляється, а те, як ви це сприймаєте.

(Г. Сельє)

Спершу про ознаки стресу

Ознаки стресу різняться, залежно від віку. Для підлітків характерними є такі ознаки:   соматичні (тілесні) реакції на критичні події, які проявляються у фізичних симптомах (біль у животі, головні болі, млявість тощо) проблеми зі сном, нічні кошмари підвищена збудливість або навпаки – апатія незібраність (розсіяність уваги) погіршення пам’яті, забудькуватість намотування волосся на палець, кусання нігтів, покашлювання, тремтіння рук (так звані компульсивні прояви) спроба віддалитися від батьків, уникнення спілкування, замкненість поганий сон та кошмари, а від того сонливість у денний час та втрата сил небезпечна для здоров’я та життя поведінка (наприклад, спроби запису у територіальну оборону; знецінювання спроб дорослих забезпечити безпеку,зокрема відмова евакуюватися, йти у сховище; прогулянки у небезпечних місцях тощо) нехтування своїми звичними обов’язками спалахи гніву, агресивна поведінка, зокрема щодо близьких дорослих відмова від їжі.

Пам’ятайте

Підлітки зазвичай тримають всі свої почуття у собі, що може призвести до розвитку депресивних станів. Вони також можуть робити вигляд, що «все нормально», коли це зовсім не так, і їм психологічно важко. Водночас, ваша ненав’язлива увага, доречні жарти, розмови про емоції та почуття (перш за все, говоріть про себе і не примушуйте говорити дитину), слова наснаги чи доторки, які дозволяє ваш підліток, здатні підтримати та надати дитині почуття єдності зі «своїми», безпеки та захищеності.

Будьте емпатичними і терплячими: підлітки можуть відчувати, що їх проблеми неправильно розуміються дорослими. Спробуйте слухати їхні почуття без засудження і виявляйте співчуття.

Замість того, щоб давати поради зразу, спробуйте спитати про те, як він чи вона почуваються і що б хотіли зробити у даній ситуації. Це допоможе їм самостійно знаходити рішення.

Виражайте підтримку і підкріплення: надайте підлітку впевненість у своїх здібностях і підтримку у складних моментах. Вони повинні знати, що ви завжди поруч і готові допомогти.

Звертайте увагу на самопізнання і саморозвиток: підтримуйте у виявленні їхніх сильних сторін і інтересів. Пропонуйте їм можливості для саморозвитку і пошуку рішень у важких ситуаціях.

__________________________________________________________________________________________

долати стрес

У масштабному дослідженні, що провела організація Young Life, взяли участь понад 7000 молодих людей віком від 13 до 24 років із різних куточків світу.

Це дослідження було частиною проєкту RELATE, метою якого було з’ясування думок та почуттів молоді.

Одна з глав звіту була опублікована на цьому тижні, й у ній йдеться про те, що сучасна молодь прагне до «автентичних стосунків» без формальностей.

За словами дослідників, підлітки та молодь зіштовхуються з викликами, які не були актуальними для попередніх поколінь. Це перехідний вік, коли молодь виходить із дитинства в доросле життя, що є надзвичайно складним у світі, що перенасичений цифровими технологіями.

«Релігія або віра можуть пом’якшити стрес; молоді люди, які виховані у вірі, повідомляють про менший рівень стресу», — зазначено у дослідженні.

Дослідники рекомендують направляти підлітків до релігійних ресурсів, аби долати стрес, особливо якщо вони відчувають віддалення від віри.

Приблизно одна третина підлітків і молодих людей відчувають високий рівень стресу, оскільки вони «борються збалансувати насичений розклад, суспільні очікування, особисті цілі та велику кількість стосунків», йдеться в дослідженні.

Такий високий рівень стресу особливо спостерігається в Сполучених Штатах і Великобританії.

(Слово про Слово, ЮНІСЕФ, ред. N.E.W.O.D.)

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
ЮНІСЕФ: неочевидна шкода порнографії для дітей | N.E.W.O.D
2 днів тому

[…] думку експертів ЮНІСЕФ, шкода порнографії є неочевидною. Про це йшлося в […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x