Добродіяння мовчання

Добродіяння мовчання

Мовчання – це ангельська молитва. Воно не зрівняється з нашою людською молитвою. Мовчи більше та прислухайся більше, тому що від неї (ангельської молитви) допомога в усьому! Язик мій – ворог мій, воно так і є. Скільки зла та розладу приносить він у житті… (Прп. Амфілохій Почаївський)

У чому мовчання та яка його користь?

Брат запитав старця: що таке мовчання? і яка його користь?

Старець відповів йому: “Мовчання полягає в тому, щоб перебувати в келії зі страхом і Божим розумом, відвертатися від злопам’ятності та зверхності.

Це народжує інші чесноти та зберігає монаха від розпалених стріл ворожих і не допускає його бути враженим ними. О безмовність – ліствиця до неба! О безмовність – мати розчулення! Просвітлення душі! Співбесіда з Ангелами! Осяяння серця! Батько всього доброго, фортеця для посту, вуздечка для язика, стриманість для утроби! О безмовність – вільний час, що допомагає займатися молитвою та читанням! О безмовність, що дбає лише про себе, завжди розмовляє з Христом, постійно має перед очима смерть і дотримує світильник незгасним. Коли ми любимо безмовність, ми безперестанку співаємо: Готове серце моє, Боже, готове серце моє!

До чого приводить мовчання людини?

Він сказав: Мовчання приводить до плачу, а плач очищає розум і робить його безгрішним1Авва Лонгін.

Той, хто любить мовчати, перебуває біля Бога та Його ангелів, і на висотах його місце. Господь каже, що Він тоді збереже шляхи твої, – коли ти сам будеш зберігати уста свої (Припов.13,3)2(прп. Антоній Великий).

Якщо полюбиш мовчати, то будеш любимий багатьма3(прп. Єфрем Сирін).

Люби мовчати, щоб совість була в тобі, як учитель4(прп. Єфрем Сирін).

Мовчазність є таємницею майбутнього віку; а слова суть знаряддя цього світу5 (прп. Ісаак Сирін).

Любитель мовчазності наближається до Бога, і коли таємно з Ним розмовляє, просвітлюється від Нього6 (прп. Іоанн Ліствичник).

Чи знаходить для себе спокій той, хто дотримується мовчання?

Авва Пімен говорив:

“Якщо будеш дотримуватись мовчазності, то знайдеш спокій скрізь, де б ти не жив”.

Мовчання збережеш, якщо говоритимеш сам у собі: “Що доброго маю сказати я, такий малорозумний і негідний, що й говорити недостойний, недостойний навіть і до людей належати?”7 (прп. Симеон Новий Богослов).

Доки потрібно зберігати мовчання?

Брат спитав старця: “Отче! Доки треба мовчати?” Старець відповів: “До того часу, поки не спитають тебе. Якщо будеш мовчазний, то у будь-якому місці збережеш мир душевний.”

І ще: “Інша людина мовчить, але серце його засуджує інших. Праця такого марна. Інша з ранку до вечора говорить, але разом із тим перебуває в мовчанні, бо каже одне корисне для душі8(Авва Пімен Великий).

Що краще: мовчати чи говорити?

Він сказав: “Якщо людина буде пам’ятати сказане в Писанні: “Від словес своїх виправдишся, і від словес своїх осудишся, то знайде, що краще мовчати, ніж говорити. (Пімен Великий).

Чому мовчання краще за багатослів’я?

Авва Ісая говорив:

“Люби мовчати більше, ніж говорити; від мовчання розум зосереджується в собі, від багатослівності він впадає у розсіяність”.

Якщо часто відкриваються двері в будинку, то вільно виходить із нього теплота. Так і душа, коли багато говоритиме, хоча б говорене було й добре, втрачає теплоту свою через двері слова. Чому добре й корисне мовчання з розумом, коли займаєшся думками премудрими та душеспасительними.

Очевидно, тут мається на увазі умне9У Православ’ї розділяють більш приземлений “розум” і високий, тонкий “ум” людини. діяння, в якому головне місце займають умна молитва та плач серця при згадці про смерть, про суд Божий, про вічні муки пекла та вічне блаженство раю.

Яким чином маєш упокорювати себе, коли здобудеш мовчання?

Великий старець мав звичай говорити учневі своєму: “Якщо змушуєш себе до мовчання, то не думай, що твориш чесноту, але визнавай себе недостойним говорити”.

 Якими засобами привчали святі Отці до мовчання?

Говорили про авву Агафона, що він протягом трьох років носив камінь у роті, доки не привчив себе мовчати.

Ключ до Отечника святителя Ігнатія (Брянчанінова)/ Упорядник митрополит Іоанн (Сничов)

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Розсудливість – окраса добрих справ | N.E.W.O.D
7 днів тому

[…] добре псується та перетворюється на тлін. Ця прикраса чеснот набувається, як кажуть Святі отці, […]

trackback
Бог завжди кожному з нас бажає тільки блага | N.E.W.O.D
3 днів тому

[…] Святі – це відновлене людство, у спілкування з яким ми входимо через віру в Христа – це наші істинні друзі. Спілкування зі святими – це не спосіб про щось просити Христа; це начало реальності Божої сім’ї, в яку ми остаточно увійдемо в житті майбутнього віку. […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x