Поради батькам

Поради батькам

Виховання дітей – нелегка праця та велика відповідальність, яка лежить, перш за все, на батьківських плечах. Ігумен монастиря Дохіар, що на Святій горі Афон, архімандрит Григорій, дав поради батькам, чого потребує дитина в родині, чому діти тікають із дому та навіщо привчати їх до паломництва.

____________________________________________________________________________________

Афонський чернець, архімандрит Григорій, ігумен монастиря Дохіар на Святій горі Афон, розповів про те, що батько та мати повинні виховувати дітей особистим прикладом, оскільки саме поведінка батьків відіграє головну роль у вихованні дитини.

«Наш особистий приклад – це найсильніша річ, яка може допомогти нашим дітям у вихованні. Саме ми повинні бути тими прикладами, тими прототипами, на які повинні спиратися наші діти у своєму житті. Саме тому, що немає батьків, які були б прикладом для своїх дітей, ми сьогодні не можемо знайти людей, які були б на користь і Церкві, і державі»

Багато сучасних батьків перекладають нелегкий тягар виховання своїх дітей на плечі нянь, вихователів або школи. Ігумен монастиря Дохіар вважає, що без особистої участі у вихованні своїх чад батьки ніколи не досягнуть духовної близькості з дитиною, в результаті чого діти просто повтікають із сім’ї.

«Мені шкода батьків, які сучасними засобами намагаються виростити дітей. Прототипом повинні бути ми. Діти повинні бути копією нас, нашою калькою.

Як говориться в Святому Письмі? «Син його матері». Так і греки говорили: «Син своєї матері».

Потрібно, щоб у родині був мир, тоді й діти будуть триматися цієї сім’ї. А коли в сім’ї відбуваються постійні конфлікти, сварки, діти підуть звідти, вони будуть шукати собі гніздо в іншому місці», – повчав монах святогорець.

У сім’ї повинна бути така атмосфера, щоб дітям не доводилося шукати любові в іншому місці, а найважливіше для кожної дитини – тепло батьківських обіймів.

«Людина з найменшого віку й до самої старості завжди шукає теплі обійми. Ні шуму, ні протиріч, ні сварок. Все це стрясає сім’ю до самих підвалин.

Дитина змушена бігати туди-сюди, щоб знайти де-небудь тепло. Після цього вже доводиться Церкві або державі навчати її потрібним речам. Насправді, всьому повинні навчити батько та мати», – розповідає архімандрит Григорій.

Афонський чернець вчить усіх християн батьків привчити дітей до послуху та возити в паломництво до монастирів.

«Я славлю своїх батьків за те, що з шести років відвели мене до монастиря. Возіть своїх дітей обов’язково в паломництво до монастирів. Тому що вища, основна мета сім’ї – зменшити відстань між сім’єю та монастирем.

Сім’я – це маленький монастир, де переважає відносне. А в Церкві, великому монастирі – переважає абсолютне», – зауважив ігумен монастиря Дохіар архімандрит Григорій.

Джерело

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x