Виховання дітей дошкільного віку

Виховання дітей дошкільного віку

Батьки, не дратуйте дітей своїх, щоб ті не впали у відчай, та не перестали вас слухати.1Кол. 3:21

Виховувати дітей потрібно змалечку. Пояснити щось дитині дошкільного віку не так складно, як здається. Важче самому робити так само.

Мама й тато повинні багато знати. Діти люблять ставити запитання. Добре, якщо батьки водять дітей у недільні школи при храмах. Ще краще, якщо мама чи тато допомагають там із іншими малюками.

Пріоритет сім’ї

Для кожного православного християнина сім’я має бути понад усе. Ні робота, ні друзі, ні будь-які захоплення не повинні бути важливішими за дітей. Все минеться. Залишиться лише сім’я.

Дітей дошкільного віку можна виховувати лише особистим прикладом.

Дітей дошкільного віку можна виховувати лише особистим прикладом.

Марно говорити, що палити погано. Мама й тато самі повинні обходитися без цигарок.

Дуже добре, якщо батьки мають хобі. Для хлопчика походи з батьком на рибалку чи туристичні походи не пройдуть марно. Мама, яка навчила дочку шити, стане їй ще ближчою та ріднішою.

Спільне проведення часу, заняття, поїздки пов’язують людей. Тоді виникають не просто родинні зв’язки, а й дружні. Дорослі діти із задоволенням продовжують займатися тим, чого їх навчили батьки.

Іноді вони забувають друзів дитинства, але здатні запам’ятати виставу, на яку ходили з мамою та татом. Який був суворий і урочистий тато, яка гарна мама. І як малюк пишався тим, що йде за ручку з такими батьками. Найкращими у світі!

Божий Промисел та призначення

Завдання батьків – допомогти дитині визначити її шлях у цьому житті. Виховання не обмежується навчанням наук та основ Християнства.

Виховання не обмежується навчанням наук та основ Християнства.

Можна тримати дитину в суворості, розвивати її розум і змусити робити так, як бажають батьки.

Дайте відповідь на питання: Чи це Божий промисел? Чи хоче Господь, щоб дитина без своєї волі вступила до духовної семінарії? Чи стане вона згодом добрим священником? Чи буде щасливою?

Спостерігайте за своїм чадом, спрямовуйте, але не змушуйте. Якщо людина не має здібностей до малювання, можна навчити. Але картини такого художника не принесуть у світ нічого. Від них не буде радості. В результаті життя дитини буде покалічене, батьки в ній розчаруються.

Простіше було в ранньому дитинстві побачити, що малюк тягнеться до тварин, бинтує їм лапки та дає мікстуру. Богом було призначено цій людині стати ветеринаром, рятувати Його творіння. Так. Іноді треба змушувати. Діти, як і дорослі, схильні до лінощів. Привчайте до праці та послідовності в заняттях із дитинства. Але не наполягайте, якщо бачите, що у малюка не виходить. Спробуйте запропонувати дитині ще щось.

Віра у людей

Дітей будь-якого віку не можна дурити. Якщо обіцяли пограти після вечері, пограйте. І так щоразу. Виконуйте свої обіцянки, щоб можна було просити дитину виконувати її обітниці.

Не впевнені, що зможете зробити щось, скажіть, що намагтимитеся. Не вийшло – зробіть це іншим разом.

Дитина дошкільного віку має вміти довіряти людям. Але завдання батьків – навчити відрізняти добро від зла.

Малюку дошкільного віку треба пояснити, що є свої та чужі. До сторонніх підходити не можна. Своїм, знайомим, друзям та родичам можна вірити.

Дітей дошкільного віку доведеться привчити до смирення. Помилитись у людині легко. Вибачити та зрозуміти важко.

Малюкові треба пояснити, що люди можуть збрехати й зрадити. Справжній християнин сприйме це як випробування, але не триматиме зла на кривдника. Тільки в довірі до людей можна виростити доброго християнина.

Тільки в довірі до людей можна виростити доброго християнина.

Любов нашого Господа

Маля має знати, що Бог любить усі свої творіння. Він добрий та мудрий.

Дітей дошкільного віку необхідно привчити до того, що всі їхні вчинки Бог оцінює та бачить.

Дітей дошкільного віку необхідно привчити до того, що всі їхні вчинки Бог оцінює та бачить.

Так, Він і поганих дітей любить. Бог вірить, що вони стануть кращими. Тільки навіщо засмучувати Його? Будь добрим зараз. А якщо зробив щось погане, покайся, розкажи батькам. Вони, як і Бог, тебе люблять та пробачать.

Відвідування храму

Православ’я  – це не лише відвідування церкви. Не можна просто відправляти дітей із нянею чи кимось із родичів на недільну службу чи в недільну школу. Потрібно відвести малюків самому й показати, що це правильно.

Якщо батьки у вихідний день вважають за краще відпочивати – це поганий приклад.

Якщо батьки у вихідний день вважають за краще відпочивати – це поганий приклад.

Важко вимагати від маленьких скромної поведінки під час служби. Тяжко стояти з ними в церкві. Терпіть!

Тихенько розповідайте про те, що відбувається, про ікони, про Святі Таїнства. Дайте потримати та поставити свічку.

Пам’ятайте: істинні християни ніколи не зроблять зауваження, якщо діти, що втомилися, будуть пустувати. Православні або по-доброму допоможуть батькам, або дивитимуться на це з розчуленням. Діти у церкві – це чудово.

Дотримання постів

Дітей будь-якого віку звільняють від обов’язку суворо дотримуватися посту. Зростаючому організму необхідне збалансоване харчування.

Православне виховання в цьому випадку може полягати в обмеженні малюка в солодощах. Дуже добре, якщо дитина зможе зробити це свідомо.

Дітей дошкільного віку слід привчати до самообмеження. Не лише заради Господа. Малюк має вміти відмовитися від чогось заради людини.

Дітей дошкільного віку слід привчати до самообмеження. Не лише заради Господа. Малюк має вміти відмовитися від чогось заради людини.

Не обов’язково тата, мами чи братів і сестер. Християнин повинен уміти жертвувати та допомагати. І вчити цьому треба з дитинства.

Подружні стосунки

Є мама й тато. Їхні діти бачать, як вони ставляться один до одного. Модель батьківської сім’ї буде відтворена дітьми, що виросли.

Модель батьківської сім’ї буде відтворена дітьми, що виросли.

Дорослі повинні поважати та допомагати один одному. Взаємна підтримка, особливо у важкі для сім’ї часи, є дуже важливою.

Малюки повинні бачити, що мама доглядає тата, а тато маму. Діти особливо гостро відчувають будь-яку фальш, тому стосунки подружжя мають бути щирими. Інакше, мабуть, і створювати сім’ю немає сенсу.

Не можна сваритися в присутності дітей будь-якого віку, а дошкільного тим більше. Крик лякає малечу. Дитина тонко відчуває стосунки дорослих між собою. Приниження матері батьком породить неповагу до матері дітьми.

Як пояснити малюкові, що тато може виявляти неповагу до своєї дружини, а дитина немає? Як зберегти авторитет мами, батька та вихователя без належної підтримки батька? Пам’ятайте, що основа щасливої ​​родини – любов батьків один до одного та дітей.

Виховання та покарання дітей

Діти мають слухатися батьків. В теорії. Насправді все буває не так. Малята пустують. Іноді просто заради забави. Іноді перевіряють владу батьків.

Потрібно бути особливо наполегливими й розумними.

Найменшу слабину діти розцінюють як слабкість.

Найменшу слабину діти розцінюють як слабкість.

Всім відомо, що фізичне покарання є абсолютно неприпустимим. Уникнути застосування методів, за які потім буде соромно, можна лише заспокоївшись. Дитина щось накоїла та заслужила покарання? Вдих, видих і… відступ. Перечекайте перший приплив гніву. Лайте дітей про себе. Випийте склянку води. Вдих видих. Продумайте образливе, але не принизливе покарання.

Не можна карати тим, що ставиться в обов’язки або використовується як спосіб виховання певних якостей.

Не можна карати тим, що ставиться в обов’язки або використовується як спосіб виховання певних якостей.

Допомога по дому – просто шанобливе ставлення дітей до батьків.

Доглядати когось із близьких – означає показаувати свою любов. Не інакше! В іншому випадку  виробиться огида до виконання прохань дорослих.

Відчуваєте, що здатні правильно розмовляти з винним – йдіть, ні – повторіть все спочатку. Православне виховання це, перш за все, терпіння та всепрощення. Поговоріть з малюком про те, яким є поганим його вчинок і чому. Не сама дитина, а саме скоєне нею. Скажіть, що засмучені, і що Бог не розуміє, як таке чудове маля могло так вчинити.

Дозвольте дитині розкаятися та прийміть її вибачення з приводу провини. Заборонити солодощі, перегляд мультиків чи прогулянки – більш ніж серйозне покарання для дітей дошкільного віку.

Заборони

Виховання – складний процес. Будьте послідовними та наполегливими. Якщо щось заборонено, це назавжди. Цукерки можна їсти тільки у свята? Так буде завжди.

За особливі успіхи можна пригостити солодощами. Це сімейне свято! Всі члени сім’ї щиро радіють здобуткам один одного і можуть влаштувати святкову вечерю. Але це не є винятком.

Батьки мають підтримувати рішення одне одного. Ситуація, коли дитина пішла просити до батька те, що заборонила мама, неприпустима.

Маля швидко навчиться лавірувати між батьківськими заборонами. Воно просто маніпулюватиме дорослими. Виховання дітей – єдина політика мами та тата.

Виховання дітей – єдина політика мами та тата.

Якщо один із батьків заборонив щось, один може звернутися до іншого з проханням скасувати рішення, навівши вагомі докази.  Православні батьки ніколи не підуть на відміну заборони без погодження один із одним.

Виховання малюка починається в ранньому віці. Мало прочитати книги з виховання, цитувати Біблію чи Життя святих. Православне виховання неможливе без щоденного самовдосконалення. Батьки самі повинні поводитися як християни.

Православне виховання неможливе без щоденного самовдосконалення. Батьки самі повинні поводитися як християни.

Потрібно бути добрим до людей, працьовитим та побожним. І пам’ятайте, що батьківська любов і ласка розтоплять серце навіть найнеслухнянішого малюка.

Нелегкий батьківський хрест. Виховання дітей дошкільного віку потребує багато терпіння. Господь не посилає випробувань важчих, ніж людина здатна винести. А найголовніше це те, що Він обдарував Вас дітьми. Це диво, яке не кожному дане. Бережіть його!

Виховуйте дітей у найкращих християнських традиціях і Ви станете чудовими батьками. Ваші зусилля окупляться сторицею! 


Джерело 

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x