Що потрібно для збереження сім’ї?

Що потрібно для збереження сім’ї?

Для збереження сім’ї дуже корисно, щоб хоча б один із подружжя мав чудовий дар – страх образити іншого.

Одна подружня пара розповідала, як вони намагаються вирішити всі свої розлади у сім’ї. Знаючи, що докір завжди викликає захисну реакцію, вони підходили до неприємної розмови в такий спосіб: “Знаєш дорогий, щось мені не подобається в собі те, що я стала часто дратуватися на тебе”. Закид проголошений не чоловікові, а собі. – «Щось я сама собі не подобаюсь».

Чоловік у відповідь не огризається, а навпаки стає доброзичливим і прихильним, адже його просять допомогти розібратися в душі дружини. А в ході бесіди, звичайно, постає питання й про те, на що ж це дружина почала дратуватися, і чоловік, звичайно ж, хоче виправитися, оскільки це потрібно для того, щоб дружина перестала не подобатися собі та знайшла душевний спокій. І це не просто психологічний прийом, а принципова позиція цього подружжя – я не маю права звинувачувати іншого, я можу звинувачувати лише себе.

Як правило, під час спроб розібратися у своїх стосунках подружжя часто доходить до взаємних звинувачень та образ. А є найпростіші правила бесіди, яких подружжя не дотримується. Існують, наприклад, заборонені фрази: «Заспокійся!», «Не нервуйся!» і т. п., які в подібній ситуації не можна вимовляти навіть спокійним голосом, оскільки вони тільки провокують подальше наростання скандалу.

А якщо вириваються зовсім грубі слова на кшталт: «Тебе лікувати треба!», то навіть через довгий час такі образливі фрази скалкою стирчать у пам’яті людини й приносять біль і занепокоєння.

До речі, вміти забувати та прощати – також найважливіша якість душі, що дуже необхідна для сімейного життя. Ця якість пов’язана зі смиренням і довірою. Людині гордовитій завжди важко прощати. А якщо ми віримо та довіряємо людині, простити її легко, оскільки завжди віриш, що зло творить не вона сама, а те зло, що вселилося в неї. А ненавидіти треба не людину, а гріх, що причепився до неї немов бруд.

Протоієрей Ілля Шугаєв

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x