День пам’яті апостола Акіли

День пам’яті апостола Акіли

14/27 липня Православна Церква вшановує пам’ять апостола Акіли.

Святий Акіла належав до числа 70-ти апостолів Христових і походив із Понту (північно-східної області Малої Азії). Він був євреєм і жив разом зі своєю дружиною Пріскілою в Італії.

Коли за наказом Римського імператора Клавдія (41 – 54 рр.) всі євреї були змушені покинути Італію, Акіла з Прискілою переселилися в місто Коринф, що розташовувалося в грецькій області Ахайї.
Виселення євреїв з італійських земель було пов’язане з ворожнечею, яка виникла між віруючими та невіруючими у Христа євреями, а також еллінами, які ставали на той чи інший бік. Крім того іудеї навернули до своєї віри імператрицю Агрипину – дружину Клавдія.

У Коринфі Акіла робив палатки й цим заробляв на прожиття. Коли Апостол Павло з проповіддю Євангелія прийшов у це місто, то зупинився в Акіли та Прискіли. Він привів подружжя до істинної віри та хрестив їх.

Півтора роки Апостол Павло проповідував Христа у Коринфі, а потім вирушив у Сирію. За Павлом пішли й Акіла з Прискілою, що були прив’язані до нього духовною любов’ю.

Після проповіді в місті Ефесі, яке розташовувалося у малоазійській провінції Іонії, первоверховний Апостол пішов у Єрусалим. Святе ж подружжя за його бажанням залишилося навертати жителів Ефесу до віри в Істинного Бога.

 

Невдовзі в Ефес прибув єврей Аполос. Він був освіченим та красномовним мужем і походив із Олександрії. Аполос гаряче проповідував Господа, однак знав тільки Іоаннове хрещення, а Святого Хрещення в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа ще не прийняв.

Коли Акіла з Прискілою почули проповідь Аполоса, то запросили його в свій дім і роз’яснили йому шлях Господній.
Згодом згідно зі своєю обіцянкою апостол Павло повернувся в Ефес, де написав Перше Послання до Коринфян. Вкінці цього Послання Апостол передає вітання жителям Коринфу від Акіли, Прискіли та їхньої домашньої церкви (тобто прислуги).

Після смерті імператора Клавдія євреям знову дозволили жити в Італії. Тоді Акіла й Прискіла знову поселилися в Римі.

Коли Апостол Павло перебував у Коринфі та писав звідти Послання до Римлян, то не забув привітати святе подружжя. Апостол назвав Акілу та Прискілу своїми співробітниками в Христі й сказав, що не лише він дякує їм, але й усі церкви з язичників.

Згодом апостол Павло поставив Акілу єпископом і направив в Асію (західну частину Малої Азії). В місті Ефесі святий допомагав у проповідницьких трудах апостолу Тимофію. Коли ж Павло, якого привели на суд у Рим, писав Друге Послання до Тимофія в Ефес, то знову передав вітання Прискілі та Акілі.
Святий Акіла своєю проповіддю в Асії, Ахеї та Іраклії навернув до Христа та хрестив багатьох язичників. Проповідував апостол і в інших краях. Він повсюди знищував ідолів та будував церкви.

Багато неприємностей Акілі довелося перетерпіти від невірних, які й вбили його (як говорить передання, разом із дружиною його Прискілою).

Більша частина мощей святого подружжя знаходиться в Римі, в церкві святої мучениці Приски.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x