День пам’яті перенесення чесних мощей святого апостола Варфоломія

День пам’яті перенесення чесних мощей святого апостола Варфоломія

25 серпня/7 вересня Православна Церква вшановує День пам’яті перенесення чесних мощей святого апостола Варфоломія.

Святий апостол Варфоломій був учнем Господа Іісуса Христа з числа 12-ти апостолів. Через проповідь Слова Божого його схопили невірні язичники та розіп’яли на хресті вниз головою.

Святий Апостол Варфоломій прийняв смерть за Христа у вірменському місті Албані (нині Баку). У  цьому ж місті його чесне тіло віруючі поклали в олов’яний ковчег і віддавали йому почесті, які належать святому. Від мощей чудесно зцілювалися хворі. Велика кількість людей, що до того перебували у нечесті, через такі чудеса увірували в Істинного Бога.

Однак скам’янілі серцями та жорстокі язичницькі жреці ненавиділи чесні мощі. Вони вирішили позбутися їх і кинули ковчег у море (в кінці VI ст.). Разом із ними вони кинули в море останки святих мучеників Папіана, Лукіана, Григорія та Акакія.

Чудесним чином всі п’ять ковчегів, неначе човни, трималися на поверхні води. При цьому олов’яний ковчег апостола Варфоломія знаходився посередині між іншими ковчегами, два з яких пливли праворуч і два ліворуч.

Через Босфор та Геллеспонт тіла святих потрапили в Егейське море, а з нього – в Іонічне та досягнули берегів Сицилії. Вони залишили Сиракузи з лівого боку й приплили до острова Ліпари. Там мощі апостола Варфоломія пристали до берега, мощі ж інших мучеників поплили у різних напрямках.

За Божественним одкровенням єпископ Ліпари Агафон довідався, що тіло Папіана повернулися до Сицилії, мощі Лукіана приплили в Мессінію, Григорія – в Калабрію, Акакія – в місто Аскалус.

Ліпарський архіпастир вийшов на берег моря разом із кліром та народом і знайшов олов’яний ковчег із безцінним даром.  Всі дивувалися тому, яким чином олов’яний ковчег з мощами святого апостола, не тільки не потонув у воді, але переплив настільки далекий шлях. І прославляли всі велич Божу. Архієрей сказав, що острів Ліпара прийняв великого заступника перед Богом і нині прославився та звеличився.

Потім, взявши святий ковчег із мощами апостола, люди урочисто понесли його зі співом псалмів до церкви. Там від святих мощей апостола витікало миро.Через помазування цим миром зцілювалися невиліковно хворі люди.

Ці мощі апостола Христового перебували на тому острові довгий час, навіть до часів царювання Феофіла іконоборця (829 – 842 рр.).

При царюванні ж Феофіла, за судом Божим через гріхи людські, агаряни взяли в полон острів Ліпару.

Правитель міста Беневенто, князь Сікард, давно вже чув про чудеса апостола Христового та полум`янів вірою до святого, тому, покликавши з міста Амалфі моряків і пообіцявши їм винагороду, він умовив їх відплисти на кораблі на острів Ліпару й звідти привезти до нього мощі святого апостола Варфоломія.

Коли корабель із мощами апостола Варфоломія наблизився до міста, назустріч йому попливли кораблями князь, єпископ і багато народу.

З радістю прийняли вони мощі та поклали їх у Великій церкві. Тоді ж встановили святкування перенесення чесних мощей, від яких чудесно зцілювалися хворі на тілесні та душевні недуги.

Вівтар базиліки Святого Варфоломія (Сан Бартоломео) в Беневенто, де зберігаються мощі Апостола Варфоломія в ковчезі з червоного порфіру.
Ковчег із мощами апостола Варфоломія в кафедральному соборі Святих Жен-мироносиць в Баку (з 2003 р.)


Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x