Людина вам заздрить? Скажіть їй комплімент

Людина вам заздрить? Скажіть їй комплімент

Заздрість іноді доводиться викорінювати в собі роками, а іноді досить відкрити душу Богові – й усе зникне: розмову про цей гріх продовжує Ієромонах Макарій (Маркіш).

Заздрість стає глибинною властивістю душі, це вже не феномен, не прояв, ми не так часто бачимо, щоб людина говорила: «Я заздрю Іванову, Петрову чи Сидорову. Я хочу його дружину, машину, дачу. Хочу його зріст: у нього зріст 180 см, а в мене лише 170».

Що означає – не побажай?

Ми цього не чуємо, не бачимо. Ці речі відбуваються в душах людей, і як священник, який приймає сповідь, я можу засвідчити, що це частий, поширений і болючий стан душі.

Десята заповідь Мойсея закону говорить: “Не жадай дому ближнього свогоне побажай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!”

А що означає – не побажай? Бажання – природна якість. У мене, можливо, бажання їсти чи спати, я ними не керую, так само й бажання недобрі, наші шкідливі пристрасті.

Цим бажанням треба ставити заслін. Треба бачити їхню шкідливість, їхню вірулентність, кажучи медичною мовою, і, виявивши їх, ставити їм перешкоди. Не пускати їх, не приймати цей заздрісний помисел, говорячи святоотецькою мовою.

Цим бажанням треба ставити заслін. Треба бачити їхню шкідливість, їхню вірулентність, кажучи медичною мовою, і, виявивши їх, ставити їм перешкоди. Не пускати їх, не приймати цей заздрісний помисел, говорячи святоотецькою мовою.

Якщо я розумію, що починаю розмірковувати: «Ех, які у нього черевики, а в мене такі слабенькі…», то як тільки такі думки з’являться, я скажу сам собі: це зайве, непотрібне, шкідливе, пусте й абсурдне! І мені вже легше, коли я прошу в Господа допомоги у відторгненні цього заздрісного помислу.

Заздрість – форпост сатани в нашій душі

Є чудова казка. Якійсь людині з’явився Сам Господь і каже: «Ти такий добрий, благочестивий, здійсню будь-яке твоє бажання. Але врахуй, що все, що ти попросиш, твоєму сусіду я дам подвійно». Людина замислилася та побажала: «Господи, вибий мені око!» Ось це досить типовий прояв заздрості.

Зауважте також, що коли апостол Іоанн Богослов описує у Першому Посланні гріховний світ, світ зла, він говорить про заздрість. «Хіть очей» – що це, як не заздрість? Пожадливість плоті, пожадливість очей і гордість – це три елементи, на яких у святоотецьких висловлюваннях фокусується православна думка.

І заздрість стає форпостом сатани в нашій душі. Для подолання заздрощів іноді доводиться дуже серйозно працювати. А іноді досить тверезо відчинити свою душу Господу, й відразу все зникає.

Для подолання заздрощів іноді доводиться дуже серйозно працювати. А іноді досить тверезо відчинити свою душу Господу, й відразу все зникає.

Іноді, я маю вас попередити, ці заздрісні стани, заздрісні помисли переростають у справжню пристрасть, буквально до параноїдальної нав’язливості.

На жаль, я зустрічав хворобливі стани, що наближаються до психопатології. Людина живе рік за роком у стані: «Чому в мене так, а в неї так?»

Якщо, наприклад, жінка незаміжня, то в неї може бути нав’язлива думка, що Бог її несправедливо позбавив заміжжя. А якщо вона заміжня, то чому в неї чоловік такий, а не такий собі.

Привід завжди знайдеться! Заздрість влаштована дивним чином: предмет для заздрощів знайдеться завжди, наситити заздрість неможливо в принципі.

У чому перевага багатих країн? Наші нерозумні співвітчизники нерідко кажуть: «Чому маю таку пенсію, а в нього будинок і дача триповерхова? Як це погано, несправедливо, все наше життя влаштоване неправильно, вся наша країна не така…»

А в країнах із більш нормальним життям – у цього триповерховий будинок, у цього тридцятиповерховий, у цього двадцять тридцятиповерхових будинків, і так далі. І всім стає зрозуміло, що ці думки зовсім нікуди не ведуть, вони пусті.

Соціальний ґрунт у багатих країнах, як не дивно, більш сприятливий для усунення заздрості. І чудово…

Подолання заздрощів

Головне, для позбавлення від заздрості людині треба виявити цю отруту у своїй душі. І як у медицині – поки отрута на мене діє, а мій організм сигналу не дає, що це отрута, то вже зрозуміло…

Головне, для позбавлення від заздрості людині треба виявити цю отруту у своїй душі. І як у медицині – поки отрута на мене діє, а мій організм сигналу не дає, що це отрута, то вже зрозуміло…

А якщо організм сигналізує, що це отрута, то щось станеться – чи мене знудить, чи ще щось. При виявленні отрути діють сили імунітету, і людина звільняється від неї. Це найголовніше.  Що це?

Покаяння! Людина повинна виявити в собі гріх і далі почати його позбуватися.

Кілька слів про те, кому заздрять

Тут уже підхід трохи інший.

Якщо я знаю, що мені хтось заздрить, то ситуація небезпечна, згадуючи “Отелло” Шекспіра. Може бути дуже погано, якщо я цю заздрість не виявлю, не почну правильно позиціонувати себе, свою дружину чи свого чоловіка, своє соціальне становище чи своє службове становище.

Якщо з заздрісником неправильно вчинити, ігнорувати його, можна тільки гірше роздратувати його, і він може дійти аж до злочину – згадайте Яго, Отелло.

Тому, з одного боку, потрібно просто знати, звідки можна чекати на удар, а, з іншого боку, можна піти на деякі кроки умиротворення, можна цьому заздріснику підкласти якусь солодку пігулку, зважати на його неміч.

…потрібно просто знати, звідки можна чекати на удар, а, з іншого боку, можна піти на деякі кроки умиротворення, можна цьому заздріснику підкласти якусь солодку пігулку, зважати на його неміч.

Якщо ви бачите, що людина вам заздрить, скажіть їй якийсь комплімент або якось її втіште, не подаючи вигляду, що ви знаєте про її заздрість.

Якщо вона заздрить вашому здоров’ю, то скаржтеся їй на свої хвороби. Якщо вона заздрить вашому багатству, то поділіться з нею, як важко, важко стало.

Не можу сказати, що це прямо так зцілить її, але це як знеболювальне: якщо в когось болить голова, то одна справа її серйозно лікувати, інша справа – дати таблетку анальгіну. Таблетка не вилікує, але біль полегшить. Ось приблизно такий підхід.

Підготувала Тамара Амеліна

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x