Святитель Миколай – дороговказ на шляху спасіння

Святитель Миколай – дороговказ на шляху спасіння

Розмова з Блаженнішим митрополитом Онуфрієм про улюблене свято – День пам’яті Святителя Миколая Чудотворця.

Ваше Блаженство, у чому причина масового та багатовікового шанування Святителя Миколая Чудотворця? З якими проханнями до нього звертаються, у чому цей святий допомагає?

– Немає іншого такого святого, за винятком Діви Марії, до якого б так часто зверталися люди з молитвою. Святителя Миколая знають усі – і православні християни, і неправославні, мусульмани та язичники. Всі його шанують та люблять, бо він молиться за всіх. Мені доводилося їздити різними країнами, мусульманськими в тому числі, і скрізь Миколи Чудотворця знають.

Я був на тому місці, де Святитель Миколай народився, служив, де провів все своє життя. Нині це територія Туреччини. Турки, наприклад, ходять до нього групами й просять, щоб він допомагав їм у всіляких життєвих потребах. Вони мене запевняли, що святий Миколай допомагає навіть тим, хто не може вийти заміж або одружитися: коли просять у нього благословення, він посилає подружжя.

За тих, хто знаходиться в істинній вірі, Миколай Чудотворець молиться, щоб Господь зміцнював їх у цьому подвигу, закликає Бога повернути тих, хто заблукав, на шлях правди. Для кожного він просить те, що корисне для спасіння та вічного життя.

Святитель є заступником всіх скривджених, покровителем сиріт та ув’язнених. У чому його особливість? Микола Чудотворець не отримав високої світської освіти тому, що з дитинства жив при храмі, але мав християнську любов і духовну мудрість, розумів таємниці духовного життя так, як не змогла б зрозуміти найосвіченіша людина.

Ви вірите у дива? Чи є сьогодні потреба в світі? Чи знаєте Ви про допомогу Святителя Миколая у наш час?

– І сьогодні Святитель Миколай, як і багато століть тому, разом із тими, хто молиться до нього та закликає його ім’я. Він завжди допомагає людям, і часто дивним чином.

Багато років тому знайома розповіла мені про випадок, який стався з чоловіком її подруги, ветеринаром. Якось його викликала людина, яка сповідувала протестантизм. Ветеринар полікував тварину, й господар почав їй викладати своє віровчення. І так він заговорив того ветеринара, що той вирішив прийняти віру сектанта.

Прийшовши додому, він нічого не сказав дружині, але почав готуватися до переходу в протестантизм. І ось йому з’явився Старець, на вигляд дуже схожий на Святителя Миколая, і запитав: «Як ти залишиш ікони Спасителя, Божої Матері, святих угодників Божих, які є у тебе в домі?» Старець зник, а ветеринар замислився.

Настала неділя, дружина пішла до церкви, а чоловік залишився вдома та почав молитися: «Святитель Миколаю, якщо я роблю неправильний крок, убий мене». Потім вийшов на вулицю, і до нього відразу підійшов той самий Старець, якого він зустрічав у видінні, і важким предметом ударив ветеринара по голові. Той упав на землю, знепритомнів і лежав, доки не повернулася дружина та не занесла його до будинку.

Згодом ветеринар прийшов до тями, почав говорити, але ходити не міг. І почали вони з дружиною молитися, щоб святитель Миколай випросив у Бога можливість ходити. Микола Чудотворець зцілив його, але наполовину: людина могла ходити назад, хоч бігти, але не вперед.

Так він прожив ще двадцять років і весь час ходив задом наперед, задкував, примовляючи: «Це Святитель Миколай мене навчив, адже я пішов тією дорогою, яка веде від Бога, а не до Бога. Тому й ходжу зараз назад, щоби пам’ятав про це і щоб люди, які хочуть змінити православну віру, знали, що на них може чекати». Такий дивовижний приклад, таке свідчення вже в наші часи Микола Чудотворець показав нам для нашої духовної науки.

Про що Ви сьогодні, у день святкування, попросили б святителя Миколая?

– Сьогодні ми по-особливому старанно повинні молитися святому Миколаю, щоб він допомагав нам у нашому житті, у вирішенні і духовних, і земних проблем, тому що ми маємо їх достатньо. У нас і неспокій у країні, і проливається кров. Ми просимо, щоб Микола Чудотворець заступився за нас перед Богом, щоб Господь пробачив нам наші гріхи й зберіг Україну в мирі та благополуччі, щоб у ці відповідальні часи Святитель допомагав нам зберегти чистоту тієї віри, яку сам беріг і за яку ревнував ревністю пророка Іллі.

Адже в раю небагато воріт, тільки одні відкриваються для людини, яка йде правильною дорогою. Можна підійти до раю з іншого боку, але ворота там не відчинять – правильним шляхом спасіння і є наша свята православна віра.

Тому просимо сьогодні, щоб Господь молитвами Святителя Миколая благословив нас, допоміг нам берегти чистоту віри та бути в любові до Бога та один до одного.

2015 р.

Джерело

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x