Собор Архістратига Михаїла

Собор Архістратига Михаїла

8/21 листопада Православна Церква відзначає свято Собору Архистратига Михаїла та інших безплотних Сил.

На Божественній літургії цього дня читається наступний євангельський уривок:

Хто слухає вас, той Мене слухає, і хто зневажає вас, той Мене зневажає, а хто зневажає Мене, той зневажає Того, Хто послав Мене. Сімдесят учнів повернулися з радістю і говорили: Господи, і біси коряться нам в ім’я Твоє. Він же сказав їм: Я бачив сатану, що, як блискавка, впав з неба. Ось даю вам владу наступати на змій, і на скорпіонів, і на всяку силу ворожу; і ніщо не зашкодить вам. Однак тому не радійте, що духи вам коряться; а радійте тому, що імена ваші записані на небесах. У той час зрадів духом Іісус і сказав: славлю Тебе, Отче, Господи неба і землі, що Ти утаїв це від премудрих та розумних і відкрив те дітям. Так, Отче, бо таке було Твоє благовоління1(Євангеліє від Луки 10:16-21)

Святе Письмо говорить, що, крім матеріального, існує великий духовний світ, який населяють розумні, добрі істоти, які називаються Ангелами. Слово “ангел” грецькою мовою означає “вісник”. Святе Письмо їх іменує так, бо через них Бог нерідко сповіщає людям Свою волю.

У чому полягає їхнє життя та діяльність, мало відомо. Ангели перебувають в умовах, які відмінні від умов матеріального світу.

У духовному світі час, простір і всі життєві умови мають зовсім інший зміст. Приставка «архі» у назвах декотрих Ангелів вказує на їх вище служіння у порівнянні з іншими Ангелами.

Існує дев’ять Ангельських чинів, що розподіляються на три ієрархії: вищу, середню та нижчу. До вищої ієрархії належать Серафими, Херувими та Престоли, до середньої – Господства, Сили та Власті, до нижчої – Начала, Архангели й Ангели.

Над усіма Ангельськими чинами Господь поставив святого Архістратига Михаїла – Свого вірного служителя, який скинув із Неба денницю та інших духів, які загордилися й повстали проти Бога. Ім’я Михаїл в перекладі з єврейської мови означає «Хто, як Бог».

Святе Письмо власними іменами називає лише деяких Ангелів, очевидно тих, які звершують особливе служіння в утвердженні Царства Божого на землі. Це Архангели Михаїл та Гавриїл, які згадуються в канонічних книгах Святого Письма, та Архангели Рафаїл, Уриїл, Салафиїл, Ієгудиїл, Варахиїл, що згадуються в неканонічних книгах.

Михаїл, Гавриїл, Рафаїл, Уриїл, Салафиїл, Ієгудиїл та Варахиїл належать до чину Серафимів, а Архангелами називаються як вожді ангельських сил. Вони найвищі з Серафимів і найближчі до Бога.

Святе Письмо називає Архангела Михаїла «князем», «вождем воїнства Господнього». Він зображується, як головний борець проти диявола та всякого беззаконня серед людей. Тому Михаїл ще називається «Архістратигом», тобто старшим воїном, вождем.

Згідно з церковним переданням Архістратиг Михаїл був учасником багатьох вітхозавітних подій. Коли ізраїльтяни вийшли з Єгипту, він передував їм у вигляді стовпа хмарного вдень і стовпа вогненного вночі. Через Архангела Михаїла Господь явив Свою Силу, що знищила єгиптян, які переслідували ізраїльський народ.

Архістратиг Михаїл був заступником ізраїльтян у всіх бідах. Він сповістив Іісусу Навину волю Господню на захоплення Ієрихона й допомагав йому в завоюванні Обітованої землі.

Сила Архангела Михаїла була явлена при знищенні 185-тисячного війська ассирійського царя Сеннахирима, в поразці нечестивого Антиохового вождя Іліодора, в огородженні від вогню отроків Ананії, Азарії та Місаїла, яких кинули у піч за відмову поклонитися ідолу.

Архангел Божий переніс пророка Авакума з Іудеї у Вавилон, щоб нагодувати Пророка Даниїла, кинутого у рів до левів.

Він з’явився Пророку Даниїлу при падінні Вавилонського царства та на початку створення царства Месіанського. Тоді ж Даниїл отримав одкровення про допомогу народу Божому з боку Архангела Михаїла в час майбутніх переслідувань при антихристі. Архістратиг Михаїл не дозволив дияволу явити іудеям останки святого Пророка Мойсея, для обожнення.

Архангел Михаїл врятував від потоплення отрока, якого грабіжники кинули в море з каменем на шиї біля афонського узбережжя.

У Волоколамському Патерику міститься розповідь про те, як татари на чолі з ханом Батиєм мали намір захопити Великий Новгород. Однак Батию явився Архістратиг Михаїл і заборонив іти на Новгород. Через деякий час Батий із військом увійшов у Київ, де над дверима кам’яного храму побачив зображення Архангела Божого. Тоді він звернувся до своїх князів і, вказуючи пальцем на Архістратига, промовив: «Цей мені заборонив піти на Великий Новгород».

Коли Пресвята Богородиця заступалася за міста руські, то являлася з Небесним Воїнством, очолюваним Архангелом Михаїлом. Багато храмів на Русі присвячено Архістратигу Михаїлу.
Церква вшановує Архангела Божого як заступника віри та борця проти єресі й усякого зла.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x