Найвагоміші біблійні відкриття 2023 року

Найвагоміші біблійні відкриття 2023 року

Основні історії біблійної археології 2023 року містять таємниці, які можуть бути розкриті майбутніми розкопками — і, можливо, в одному випадку, розв’язання поточної суперечки, яка переслідувала вчених Нового Заповіту протягом останнього десятиліття.

Про справді важливі відкриття 2023 року, звичайно, можуть не знати роками, оскільки археологам потрібен час, щоб уважно вивчити результати своїх досліджень і потім опублікувати свої висновки в наукових журналах. Але це деякі з історій, які стали заголовками для біблійної археології у 2023 році.

10. Загублені могили в Газі

Ближче до кінця вересня археологи в Газі оголосили про знайдення могил на кладовищі римської доби. Бригади, які працювали під керівництвом французького археолога Рене Ельтера, знайшли важливу інформацію про життя мешканців уздовж цього прибережного торгового шляху 2000 років тому. Вони знайшли дві надзвичайно рідкісні свинцеві труни — одну прикрашену вишуканим виноградним листям, а іншу — із зображеннями дельфінів, що свідчить про те, що там були поховані представники соціальної еліти.

«Непомітна будівельна ділянка, оточена гаєм непоказних житлових будинків, стала золотою жилою для археологів», — повідомляє Associated Press.

Через два тижні бойовики ХАМАСу з Гази напали на Ізраїль, спровокувавши дорогу війну, яка, ймовірно, зрівняла ці непоказні житлові будинки, витіснивши та, можливо, вбивши їхніх мешканців. Доля працюючих над сайтом та самого сайту наразі невідомі. Елтер відповів на запитання про його безпеку, але не уточнив подробиць розкопок.

Війна, звичайно, порушила роботу Ізраїльського управління старожитностей (IAA) по всьому Ізраїлю. Деякі археологи IAA, які мають досвід вивчення давніх катастроф, виявили, що їхні навички потрібні для іншої роботи. Їх покликали до єврейських громад, на які напав ХАМАС, щоб допомогти виявити та ідентифікувати людські рештки.

«Одна справа — викрити залишки руйнувань віком 2000 років, і зовсім інша справа — карколомна й незбагненна — виконати поточне завдання з пошуку доказів існування наших сестер і братів у поселеннях», — заявили в IAA.

Вони виявили докази, які допомогли ідентифікувати щонайменше 10 загиблих людей, які раніше вважалися зниклими безвісти.

біблійні відкриття

9. ДНК давніх ізраїльтян

Майже втраченим у новинах про війну було оголошення на початку жовтня про відновлення ДНК давніх ізраїльтян періоду Першого Храму. Генетичний матеріал було вилучено з двох осіб, чиї рештки були знайдені в сімейній гробниці на захід від Єрусалиму, датованої приблизно 750–650 рр. до н. е.

Це досягнення було описано як «Священний Грааль у вивченні втраченої цивілізації», який «обіцяє прокласти шлях для подальших досліджень давніх питань про походження стародавніх ізраїльтян».

Попередні результати мали обговорити на конференції, присвяченій новим археологічним відкриттям, але зібрання було відкладено через конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС.

біблійні відкриття

8. Найдавніші свідчення стародавньої війни

Біблія описує війни ще за часів Авраама в Буття 14. Тепер археологи знайшли докази збройних конфліктів, що відбувалися кількома тисячами років тому, в період раннього халколіту, приблизно 5800–4500 років до нашої ери.

У двох різних місцях в Ізраїлі було виявлено сотні каменів-пращ, згладжених у єдину аеродинамічну форму. Це свідчить про організовану підготовку до бою. Розміри двох доісторичних місць у Нижній Галілеї та на півночі Шаронської рівнини показують, що для підготовки до війни було потрібно багато людей.

біблійні відкриття

7. Зруйнована Антіохія

У 2022 році турецькі археологи вперше почали роботу в житлових районах Антак’ї, на місці стародавнього міста Антіохії, де послідовники Іісуса вперше назвали себе християнами. Розкопки породили надію на можливість багатьох нових відкриттів про життя в Антіохії. Але 6 лютого в Туреччині та Сирії стався землетрус.

Антак’я була одним із найбільш зруйнованих міст, у ній загинуло понад 35 000 людей. Стара частина міста, включно з пам’ятниками його різноманітної історії, починаючи з першого століття та раніше, була завалена руїнами. Плани розкопок призупинено.

біблійні відкриття

6. Розчарування Сілоама

Протягом майже двох десятиліть відвідувачам Єрусалиму показували сходи, що йшли вздовж одного боку купальні Сілоам за часів Нового Заповіту. Басейн був місцем ритуального очищення для єврейських паломників перед входженням до храму. У Євангелії від Іоанна гл. 9 Іісус зцілює сліпого й каже йому піти вмитися в купелі Сілоам.

Під час ремонту каналізації у 2004 році випадково виявили сходи. Але розкопки обмежилися збереженням фруктового саду. Однак археологи та місцева влада були вражені можливістю знайти більше, й вирішили знищити фруктовий сад для досконаліших розкопок. Нічого не знайдено.

Сходи, мабуть, збереглися, коли над ними проклали дорогу, але решти каменів басейну немає. Ймовірно, їх використовували в давні часи для інших будівельних проектів.

біблійні відкриття

5. На вершині пустельної гори знайдено Псалом 86 

Археологи здійснили перший сезон розкопок до Гірканії, фортеці на вершині пустельної гори з видом на Мертве море. Фортеця була побудована Хасмонеями, потім використовувалася як в’язниця Іродом Великим, а потім як візантійський монастир. Серед шару обвалених будівельних каменів археологи виявили пофарбований у червоний колір простий графіті хрест із написом під ним. Це була молитва, у якій частково цитувався Псалом 86: «Іісусе Христе, бережи мене, бо я бідний і нужденний».

Судячи з епіграфічного стилю, напис датовано VI століттям нашої ери.

біблійні відкриття

4. Давид і Соломон повертають собі статус

Ізраїльські царі 3000 років тому, яких біблійні мінімалісти кілька десятиліть називали другорядними вождями, у 2023 році продемонстрували дивовижну стійкість. У статті археолога Єврейського університету Йосефа Гарфінкеля, опублікованого в середині року, було зроблено огляд розкопок на п’яти місцях навколо Єрусалиму та зроблено висновок, що їхні подібні укріплення та інші міські особливості відповідають біблійному опису централізованого королівства того часу.

«Ці міста, — написав він, — це зразок урбанізму з тією самою міською концепцією».

Археологи, які розкопували Тель-Гезер протягом десяти років, у листопаді опублікували результати радіовуглецевих досліджень, які показали, що будівництво знаменитих шестикамерних воріт Гезера відбулося в першій половині 10 століття до нашої ери. Це, здається, підтверджує текст 1 книги Царів 9:15, яка описує, як Соломон кличе робітників для роботи в Єрусалимі, Хацорі, Мегіддо та Гезері.

«Це знову висуває Девіда та Соломона попереду через те, що вони причетні до принаймні частини монументальної архітектури в цьому районі», — сказала Ліндель Вебстер з Австрійського археологічного інституту, провідний автор дослідження.

3. Таємниця арки з глиняної цегли в Тель-Шімроні

Надзвичайно добре збережена арка з глиняної цегли була виявлена ​​в акрополі ханаанського міста з видом на долину Ізреель на півночі Ізраїлю. Арка веде зі склепінчастого коридору вглиб шаруватого археологічного кургану. Його кінець ще не розкритий.

Призначення арки ще невідоме, хоча деякі припускають, що вона має культове значення. Схоже, арка була збережена шляхом повторного закопування незабаром після будівництва.

Шімрон, про який мало згадується в Біблії, в основному залишався поза увагою археологів, поки в 2017 році не почалися розкопки. Місто займало 48 акрів у дні свого розквіту в період середньої бронзи, 4000 років тому.

біблійні відкриття

2. Ідентифікація Віфсаїди на березі Галілеї

Археологи, які ретельно розкопували залишки візантійської базиліки біля Галілейського моря, переконані, що вони відкривають справжнє місце Віфсаїди. Минулого року вони знайшли мозаїчний напис із посиланням на «начальника та полководця небесних апостолів», що свідчить про те, що ця стародавня церква могла бути побудована на честь Петра. За переказами, церква Святих Апостолів була побудована над будинком апостолів Петра та Андрія. 

Цього року розкопки отримали найвищу оцінку за відкриття глибоко під апсидою залишків стіни першого століття. Знахідка додає ваги аргументу про те, що це історична Віфсаїда, а не ет-Тель, місце, розташоване за кілька миль углиб країни.

Продовження розкопок може розповісти нам більше про життя перших апостолів. Святий Іоанн називає Віфсаїду містом Андрія й Петра. Проте Марк припускає, що він жив у Капернаумі. Петро жив у двох різних рибальських селах? Розкопки в середині 20 століття стверджували, що розкопали будинок Петра. Зараз на цьому місці розташована ультрасучасна церква в формі літаючої тарілки. Можливо, ясність прийде з більшою кількістю археологічних відкритів.

біблійні відкриття

1. Єрусалимський таємничий рів

Археологів збентежили канали, прориті в скелі в найдавнішій частині Єрусалиму. Чи могли вони бути розроблені для якогось промислового виробництва рідини? Експерти висували різні припущення й навіть викликали групу CSI з Єрусалимського відділу поліції, щоб спробувати розгадати таємницю.

Потім вони з’ясували, що це частина рову, який датований дев’ятим століттям. Згідно зі звітом, який опублікований цієї осені, рів відокремлював Храмову гору від давнішої, нижньої частини міста Давида, коли Єрусалим був столицею Юдеї, і, можливо, сотні років тому.

«У всіх наших реконструкціях того, як тоді виглядав Єрусалим, ми просто маємо безперервний міський ландшафт від Храмової гори до підніжжя Міста Давида, — сказав один з керівників розкопок Їфтах Шалев. — Це відкриття повністю змінює цю картину. “

Рів шириною майже 100 футів і глибиною щонайменше 20 футів був помічений під час попередніх розкопок Кетлін Кеньйон далі на схід, але експерти вважали, що це природна особливість ландшафту, а не частина архітектури міста. Але Шалев і його команда прийшли до висновку, що рів створив бар’єр між храмом, палацом і територією, де жили інші люди. У більш ранню епоху, до побудови храму та палацу, він міг захищати місто від нападу з півночі.

Ці конкретні розкопки, відомі як розкопки стоянки Гіваті, дали багато дивовижних відкриттів з моменту їх початку в 2007 році, а також скарб золотих монет візантійської епохи та керамічну черепицю датовані елліністичним періодом. Співдиректор Dig Їфтах Шалев вважає, що попереду ще один рік роботи.

біблійні відкриття

Джерело

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x