День пам’яті святого мученика Никифора

День пам’яті святого мученика Никифора

9/22 лютого Православна Церква вшановує пам’ять святого мученика Никифора.

Мученик Никифор жив у Антиохії Сирійській. Його найближчим другом був пресвітер Саприкій, через що деякі люди навіть вважали їх рідними братами. Однак диявол посіяв між ними ворожнечу, і їхня дружба змінилася на велику ненависть.

З часом Никифор зрозумів, що ворогує з пресвітером Саприкієм під впливом диявола. Тоді він послав своїх друзів та сусідів попросити за нього прощення у Саприкія. Однак той не захотів простити його.

Так Никифор посилав своїх друзів тричі, проте немилостивий пресвітер все ж таки не побажав з ним примиритися. Після цього Святий пішов до Саприкія сам, припав до його ніг і молив про прощення заради Господа, але відповіді не отримав.

У той час царювали нечестиві гонителі християн Валеріан (253 – 259 рр.) та Галієн (260 – 268 рр.). Тому пресвітера Саприкія схопили й привели до ігемона. Ігемон за наказом царя почав примушувати його до жертвоприношення. Проте Саприкій твердо сповідував віру в Істинного Бога й навертатися до ідолопоклонства відмовлявся. За це його розтягнули на колесі та нещадно мучили, після чого засудили на усікновення мечем.

Коли Саприкія вели на страту, Никифор поспішив до нього й почав знову просити в нього прощення. Але серце пресвітера залишалося охопленим бісівською злобою, тому він не відповів Никифору нічого.

Ближче до місця страти Святий ще раз припав до ніг Саприкія, однак той залишався невблаганним, через що навіть кати дивувалися його жорстокості. Вони запитували у Никифора, для чого йому миритися з тим, хто йде на смерть, адже він більше не зможе йому нічим зашкодити. Святий на це відповідав, що вони не знають, чого він просить у сповідника Христа, але Бог знає.

Вже на місці страти Никифор знову звернувся з мольбою про прощення до Саприкія, проте й тоді його озлоблене серце не пом’якшилося. У той час Господь відняв у нього Свою благодать, і він відпав від істинної віри та втратив небесну винагороду за свій подвиг.

Коли мучителі наказали Саприкію стати на коліна для того, щоб вони усікли його мечем, то окаянний віровідступник сказав, що виконає царський наказ і принесе жертву богам.

Никифор, почувши це, почав слізно благати пресвітера не зрікатися Христа й прийняти смерть заради вічного життя.  Саприкій його не послухався та не завершив свого мученицького подвигу.

мученика Никифора

Тоді Никифор виголосив свою віру в Істинного Бога й попросив катів стратити себе замість засудженого Саприкія. Але без наказу ігемона мучителі не могли його вбити. Тому один із них сповістив про те, що сталося, ігемону. Той наказав відпустити Саприкія, а стратити Никифора.

Святого мученика Никифора обезголовили, і відійшов він до Господа близько 257 р. Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x