День пам’яті мучениці Матрони Солунської

День пам’яті мучениці Матрони Солунської

27 березня/9 квітня Православна Церква вшановує пам’ять святої мучениці Матрони Солунської.

Мучениця Матрона постраждала за істинну віру в місті Солуні (нині місто Салоніки в Греції) в ІІІ чи IV ст. Вона була рабинею дружини солунського воєводи на ім’я Павтіла, яка сповідувала іудейство.

Господиня змушувала Святу навернутися до своєї віри, однак та, з юного віку просвітлена вірою Христовою, відмовлялася від цього. Тому жорстока жінка багато мучила Матрону та залишала на її тілі численні рани. Мучениця ж мужньо терпіла страждання і потай ходила до Божої церкви.

Якось господиня дізналася, що Матрона була в церкві, і запитала в неї, чому вона не ходила до синагоги, а відвідувала християнський храм. На це Свята відповіла, що від синагоги Бог відступив, а в християнській Церкві Він присутній.

Ті слова розлютили Павтілу, і вона нещадно побила рабиню та зв’язану замкнула в темному приміщенні. Там Матрона чудесно звільнилася від пут і славила Господа.

Матрони Солунської

Коли вранці господиня побачила, що Свята розв’язана й молиться, то мало не до смерті побила її жорсткими жилами, а потім ще міцніше зв’язала та знову замкнула. При цьому вона запечатала двері, щоб ніхто не зміг допомогти мучениці.

Так у темній та тісній комірці Матрона пробула чотири дні без їжі та пиття. Сила Божа вдруге звільнила її від пут, і Мучениця вільно перебувала в молитві.

У такому стані й знайшла її господиня. Вона розлютилася ще більше та побила Мученицю товстими палицями так жорстоко, що та ледве дихала. Потім вона замкнула її втретє в тій самій кімнаті, де свята й відійшла до Господа.

Павтіла взяла тіло своєї рабині й скинула його вниз із високої стіни, оскільки її дім був збудований на узвишші.

Християни забрали тіло Святої та поховали з честю. Через деякий час Солунський єпископ Олександр спорудив в ім’я святої Матрони церкву. Туди поклали чесне тіло Святої й від нього звершувалися чудеса.

Нечестива Павтіла незабаром послизнулася, впала й розбилася на тому ж місці, де скинула тіло Матрони. Так жорстоку мучительку знайшла кара Божа.

Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x