День пам’яті преподобного Памви

День пам’яті преподобного Памви

18/31 липня Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Памви.

Святий Памво подвизався біля Нітрійської гори в Єгиптській пустелі. Сповнений страху Божого, він став вмістилищем Святого Духа. Преподобний постійно перебував у голоді та мовчанні та займався рукоділлям.

Якось Памво, який був неписьменним, прийшов до одного монаха, щоб той навчив його Псалмів Давидових. На початку такого навчання Святий почув слова першого вірша 38-го Псалма: «Збережу шляхи мої, щоб не грішити мені язиком моїм», – і не захотів слухати далі.

Він сказав, що для нього буде достатньо цього одного вірша, якщо він навчиться виконувати його. Коли ж учитель через півроку запитав його, чому він не приходить, Памво відповів, що ще не навчився виконувати згаданий вірш. Минуло багато років і у Преподобного знову запитали, чи навчився він того вірша. Святий відповів, що дев’ятнадцять років невпинно вчився і ледве звик виконувати те, чого він навчає.

преподобного Памви

Згодом Господь настільки умудрив Памву, що він добре знав Святе Письмо й сам став учителем для інших. Так, серед учнів Преподобного були майбутні єпископи Діоскор та Драконтій.

Памво нехтував земним багатством і вирізнявся безкорисливістю. Якось до нього прийшла свята Меланія римлянка, що всюди роздавала своє майно нужденним людям, і принесла 300 літр срібла.

Преподобний навіть не глянув на пожертву та лише сказав одному брату віднести її в Лівію та на острови, де монахи дуже бідують через неродючість ґрунту.

Меланії ж Святий побажав винагороди від Господа та повчав її не трубити перед собою, коли вона творить милостиню.

Одного разу, за проханням Олександрійського архієпископа Афанасія Памво, разом із декількома монахами, вирушив у Олександрію. На шляху вони зустріли мирян, які не звернули на них увагу й продовжували сидіти.

Преподобний сказав мирянам встати і з повагою привітати монахів, щоб отримати від них благословення, бо монахи часто розмовляють з Богом і мають священні уста.

У місті Преподобний побачив непристойно одягнену блудницю та заплакав. Коли у нього запитали про причину його сліз, він сказав, що плаче через погибель грішниці та через те, що він не має такої ревності до своєї душі, як вона до свого тіла.

Святий ніколи не сміявся і навіть не посміхався. Він був обережним в розмовах і відповідав розважливо. На запитання, що стосувалися Святого Письма, він часто давав відповіді не одразу, а лише через декілька днів, тижнів, а то й місяців. 

Благодать Божа просвітлювала розум Преподобного, і відповіді його були справедливі. Всі приймали сказані Святим слова зі страхом, оскільки Господь говорив його устами.

У дні Памви в Єгипті жили двоє братів Паїсій та Ісайя, що після смерті батьків розділили між собою багатий спадок і зреклися світу. Один із них одразу роздав своє багатство бідним, церквам та монастирям і поселився в пустелі, де перебував у пості та трудах і власними руками заробляв на прожиття.

Другий брат збудував богадільню та лікарню і багато звершив добродіянь мандрівникам, бідним та хворим.

Коли Паїсій та Ісайя померли, монахи почали сперечатися між собою, хто з братів більше вгодив Богу. Про це запитали й у Памви.

Святий відповів, що обидва досконалі перед Богом. Однак суперечка не припинилася. Тоді Преподобний наказав братії зачекати, допоки йому не буде одкровення від Господа, а через декілька днів сповістив, що бачив братів разом у раю. Так угодник Божий ще до своєї кончини удостоївся споглядати райське блаженство.

Три роки Памво молив Бога не прославляти його на землі. Проте обличчя Святого сяяло славою, як обличчя Пророка Мойсея, і монахи не наважувалися дивитися на нього.

З того часу, як Преподобний поселився в пустелі, не було жодного дня, коли б він не працював до втоми. Памво ніколи не їв хліб, який дав би йому хто-небудь, а споживав зароблене власною працею. З уст угодника Божого не вийшло жодного слова, в якому йому довелося б із соромом каятися.

У похилому віці Святий мирно без будь-якої тілесної хвороби відійшов до Господа. Його чесна кончина настала вкінці IV ст.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
День пам'яті мученика Єлевферія Візантійського | N.E.W.O.D
30 днів тому

[…] був знатним вельможею, він користувався багатством і славою. Проте він нехтував земними благами та суєтою й […]

trackback
День пам'яті преподобного Косми скопця і відлюдника | N.E.W.O.D
27 днів тому

[…] Коли він перебував у Антиохії, святий Косма, що подвизався у Фаранській лаврі, прийшов до патріарха Григорія. Косма дотримувався суворого посту, був ревним поборником істинної віри, твердо беріг церковні догмати та добре знав Святе Письмо. […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x