День пророка Мойсея Боговидця

День пророка Мойсея Боговидця

4/17 вересня Православна Церква вшановує пам’яті святого пророка Мойсея Боговидця.

Після смерті Іосифа, що став правителем Єгипту і поселив у єгипетській землі свого батька Іакова та братів, за декілька сотень років ізраїльтяни дуже розмножилися. Це викликало тривогу в єгипетського царя, і він почав виснажувати потомків Іакова важкими роботами.

Проте кількість євреїв не зменшувалася. Тому згодом цар наказав топити всіх новонароджених хлопчиків-ізраїльтян у річці.

У той час у єврея Амрама та його дружини Іохаведи народилося дитя чоловічої статі. Три місяці Іохаведа ховала хлопчика, а потім поклала його в обсмолену корзину, яку поставила в очереті.

З Божого промислу немовля знайшла дочка фараона. Вона вирішила всиновити його і почала шукати для нього годувальницю.

Маріам, сестра немовляти, привела свою матір Іохаведу, якій і дали дитя на вигодовування.

Коли хлопчик підріс, його повернули дочці фараона, і він був названий Мойсеєм. До отрока приставили мудреців, щоб навчити його єгипетської премудрості. Через деякий час Мойсей перевершив їх і став улюбленцем фараона та сановників.

Але згодом він дізнався про своє походження, пізнав Істинного Бога та відвернувся від єгипетського нечестя.

Якось святий дивився на тяжку працю своїх одноплемінників і побачив, що єгиптянин жорстоко б’є єврея. Мойсей не стерпів цього, вбив єгиптянина та заховав його тіло в піску.

Через деякий час про це довідався фараон і задумав вбити Мойсея. Однак той встиг утекти в Мадіамську землю, де одружився на дочці священника Іофора. В них народилося двоє синів.

Коли Єгиптом почав правити новий фараон, життя ізраїльтян стало ще важчим. Тоді Господь змилувався над Своїм народом і вирішив звільнити його від рабства. Для цього Він заговорив до Мойсея з неопалимої купини в пустелі й наказав йому вивести ізраїльтян із єгипетської землі.

Тоді Мойсей разом зі своїм старшим братом Аароном прийшов до фараона і сказав йому відпустити ізраїльський народ у пустелю для звершення жертвоприношення Богу. Фараон не погодився на це і ще більше обтяжив євреїв.

Після цього Пророк знову представ перед фараоном і почав являти йому чудеса Господні. Так, посох Аарона перетворився на змію й пожер змій, що з’явилися через чаклунство єгипетських чародіїв.

Однак це чудо не напоумило царя, і Мойсей із Аароном почали наводити Божі кари на Єгипет.
Спочатку вода у річці перетворилася на кров, здохла вся риба, і ріка засмерділа.

Потім у великій кількості з води вийшли жаби та наповнили все довкола. Після цього з’явилися скніпи на людях і тваринах (згідно з тлумаченнями Біблії це були або комарі, або різні людські та тваринні паразити).

Згодом прилетіли шкідливі комахи (песі мухи). Пізніше люди й тварини почали страждати від гнійних наривів.

Після цього град із вогнем знищили все, що знаходилося під відкритим небом. Наступною карою було нашестя сарани та гусені, а потім настала 3-денна темрява.

Останнім покаранням стала смерть усіх первенців єгипетських від тварин до людини.

Тоді наляканий фараон відпустив євреїв звершити жертвоприношення у пустелі, і 600 тисяч ізраїльських мужів разом із дружинами та дітьми пішли з Єгипту у Землю Обітовану. Вдень їм вказував шлях стовп із хмари, а вночі – вогненний стовп.

Невдовзі фараону стало відомо, що народ ізраїльський утік, і він разом із військом вирушив за ним. Коли ж євреї дійшли до Червоного моря, його води чудесним чином розступилися, і ізраїльтяни перейшли на інший берег по сухому. Військо ж фараона, яке наздоганяло їх, потонуло в морі.

40 років тривала подорож непокірного ізраїльського народу пустелею до Землі Обітованої. Люди, що вийшли з Єгипту, не увійшли в неї за свої беззаконня. Лише їхні потомки, що народилися в пустелі, населили її.

Весь цей час Мойсей очолював народ і молив за нього Бога. По молитві святого ізраїльтяни їли манну з неба та перепелів, яких посилав Господь.

Мойсей вивів воду з каменя та врятував своїх одноплемінників від амалікітян.

Зрештою, після сорокаденного посту на горі Синай святий отримав від Бога Скрижалі Заповіту, на яких Бог написав перстом Свої Заповіді. Та Мойсей розбив ці скрижалі, коли побачив, як народ кланяється золотому тельцю замість того, щоб шанувати Істинного Бога.

Пророк знищив того тельця і покарав смертю до трьох тисяч чоловік, які вклонялися ідолам.

Потім він знову зійшов на Синай і молив Господа простити гріх його народу. Там Господь дарував Мойсею побачити Славу Свою і наказав написати Заповіді на нових скрижалях.

Мойсей виконав наказ Господа, зійшов з гори, а обличчя його сяяло від Божої слави і всі боялися підійти до нього. З того часу святий почав покривати своє лице покривалом, яке знімав лише тоді, коли стояв перед Богом.

За повелінням Господнім Мойсей спорудив Скинію для служіння Богу. Всередині неї він поставив Ківот Заповіту, в який поклав посудину з небесною манною, Скрижалі Заповіту та розквітлий посох Аарона.

Коли настав час Мойсею померти, Господь звів його на гору Аварім і показав з неї обіцяну ізраїльському народу землю Ханаанську. Святий пророк Мойсей помер у 120-річному віці і відійшов до своїх отців.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою, запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x