Потрібно пояснювати дітям сенс молитви

Потрібно пояснювати дітям сенс молитви

Молитва батьків
Дитина має бачити, що батьки моляться й молитва робить їх кращими, а не гіршими. Ось вам такий приклад. Мама увечері встає на молитву, стоїть із молитвословом, серйозно молиться. У цей час там маленька донька до неї підбігає: “Мамо, мамо, там кішка на диван застрибнула!” Яка мамина реакція? “Відійди, не бачиш – я молюся, не заважай мені молитися!” Дитина розуміє: мама займається дуже серйозною справою, і їй не до неї. Але в той же час вона розуміє, що мама від молитви не стає добрішою. Адже можна сказати те саме м’якше — адже ми стоїмо перед Богом, а не вичитуємо для когось якесь правило. Потрібно серйозно поговорити з дитиною про молитву, просто і на своєму особистому досвіді розповісти, що таке молитва, а головне: навіщо молитися.

Навіщо молитися?
Взагалі, це головна проблема — навіщо потрібно молитися, як про це розповісти дитині. До мене періодично підходять матусі з цим питанням, але я не можу на нього відповісти для них. Тому що моя відповідь завжди буде якоюсь формальністю, якоюсь зовнішньою теорією. Я їм завжди кажу: ну ви подумайте і скажіть те, що ви щиро думаєте і вважаєте. Це буде найкраща відповідь.

Дуже важливо повертатися до цієї розмови періодично — звичайно, не надто часто, щоб не набриднути дитині. Особливо в міру дорослішання дитини. Допустимо, можна поговорити про молитву кожен піст — чотири рази на рік. Але не треба говорити нудно та повчально, а цікаво. Потрібно наводити приклади зі свого життя — у кожного з нас прикладів дуже багато.

Ось щось у нас трапилося, захворів хтось – ми помолилися, і – раз! Господь нас зцілює. Щось у нас не виходить, ситуація закручується так складно, що ми не знаємо, як з неї виплутатися, і ми вже все спробували, але звернулися до Господа: «Господи, допоможи!» — і ситуація вирішилася так, що вийшло набагато краще, ніж було до цього, і краще, ніж ми могли собі уявити.

Ось про такі приклади зі свого життя обов’язково треба говорити та повертатися постійно до цього питання. Повертатися у міру того, як дитина росте, дорослішає, як змінюються обставини її життя.

Священник Микита Заболотнов

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x