День пам’яті святого пророка Захарії

Featured Video Play Icon

5/18 вересня Православна Церква вшановує пам’ять святого пророка Захарії.

Святий Пророк Захарія, священник із потомства Іфамара, сина Ааронового, мав дружину Єлисавету, яка теж була з роду Аарона. Подружжя було праведним перед Богом і дотримувалося заповідей Господніх, про що говориться в Євангелії від Луки.

Про благочестя Захарії та Єлисавети свідчить також і святий їхній нащадок – чесний і славний Пророк, Предтеча й Хреститель Господній Іоанн.

Святий Захарія, батько Предтечі, був священником у Єрусалимі під час царювання Ірода Великого. Він був священником із денної черги Авієвої, тобто з роду Авії, черга якого припадала на восьму седмицю.

Про ці черги розповідається наступне.

Цар Давид, бачачи, що рід Аарона став дуже численним, через що не було ніякої можливості всім разом звершувати служіння в храмі, розділив потомків Аарона на двадцять чотири черги (лики), щоб вони один за одним служили Богу. Кожна окрема черга мала свого головного священника, а в черзі священників було більше п’яти тисяч.

пророк захарія

Щоб не було суперечки про те, якому лику яку седмицю служити, кинули жереб і встановили чергу, якої дотримувалися постійно. Восьмий жереб випав священнику Авії, нащадком якого був святий Захарія – головний священник свого лику.

Одного разу, коли Захарія служив перед Богом, йому потрібно було увійти в храм Господній для кадіння. Увійшовши в святилище, Захарія побачив праворуч кадильного вівтаря Ангела, який сказав йому, що його престаркувата дружина Єлисавета народить сина Іоанна, однойменного з благодаттю. Цей син своїм народженням принесе радість не тільки батькам, а й багатьом людям. Ангел передрік, що ще в утробі матері Іоанн сповниться Духом Святим і багатьох із синів ізраїльських наверне до Істинного Бога і що буде Іоанн Предтечею Христа й приготує народ до прийняття Господа Cпасителя.

Почувши це, Захарія не повірив сказаному, бо Єлисавета була безплідною та обоє вони були вже в похилому віці. Тоді Ангел повідомив Захарії, що він – Архангел Гавриїл і що Захарія за своє невірство буде німим і не зможе промовити ні слова, допоки все це не здійсниться.

Вийшовши до народу, Захарія змушений був знаками показати, що став німим. Тоді всі присутні зрозуміли, що у вівтарі йому було видіння.

Закінчивши свою чергу, Захарія повернувся в свій дім, що розташовувався в гірській країні, в Хевроні, місті Іудиному.

пророк захарія

Його дружина Єлисавета зачала й народила сина. Коли на восьмий день сусіди та родичі прийшли обрізати дитя і хотіли дати йому ім’я Захарія, Єлисавета сказала, що ім’я дитини буде Іоанн.

Тоді подали дощечку Захарії, і він написав на ній те ж саме ім’я. Після цього він звільнився від німоти, почав говорити й благословляти Бога.

Захарія передрікав, що отроча назветься Пророком Вишнього, бо ходитиме перед Богом, щоб приготувати Йому дорогу.

Коли Ірод, після народження Господа нашого Іісуса Христа, послав воїнів у Вифлеєм перебити дітей, то наказав вбити й сина Захарії, про якого багато чув. Він окремо послав у дім Захарії вбивць. Проте воїни не знайшли Іоанна, бо Єлисавета, почувши про те, що відбувається у Вифлеємі, взяла свого сина й втекла з ним в гори. Захарія ж тоді за порядком своєї черги звершував служби в Єрусалимі.

Переховуючись в горах, Єлисавета молилася Богу, щоб Він захистив її з сином. Побачивши з гори воїнів, які були вже неподалік, вона з жахом закричала до найближчої кам’яної гори: «Гора Божа, прийми матір із сином!» Гора одразу ж розступилась і помістила їх у собі. Таким чином вони врятувалися від вбивць.

Коли воїни повідомили Іроду, що не знайшли Іоанна, він послав до Захарії в храм наказ, щоб той віддав йому свого сина. Захарія ж відповів, що служить Богу і не знає, де зараз його син.

Ірод наказав вбити Захарію, якщо він не послухається його наказу. І був жорстоко вбитий Захарія між церквою та вівтарем, як наказав цар. Кров святого згустилася на мармурі й затверділа, як камінь.

Єлисавета, збережена Богом, зі своїм сином перебувала в горі. За Божим повелінням там утворилася печера, відкрилося джерело води, а над печерою виросла фінікова пальма з плодами.

Через сорок днів після вбивства Захарії свята Єлисавета, мати Предтечі, спочила в тій печері, а святого Іоанна годував Ангел до зрілого віку та оберігав у пустелі до дня явлення його ізраїльтянам.

Богу нашому слава во віки. Амінь.

(Ми поза політикою, запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x