День пам’яті праведного Симеона Богоприїмця

День пам’яті праведного Симеона Богоприїмця

3/16 лютого Православна Церква вшановує пам’ять святого праведного Симеона Богоприїмця.

Святий Симеон був праведним та благочестивим мужем, і на ньому почивав Дух Святий. Більшу частину свого життя Симеон чекав народження Месії, про скоре пришестя Якого йому сповістив Бог.

Коли єгипетський цар Птоломей ІІ Філадельф заволодів Іудеєю, тисячі її жителів були відведені в полон у Єгипет. Оскільки цар милостиво ставився до полонених, то пізніше ще багато іудеїв переселилися добровільно в єгипетську землю.

Симеона Богоприїмця
Цар Птоломей ІІ Філадельф

Птоломей, який у свій час заснував Олександрійську бібліотеку, дізнався, що іудейський Закон містить в собі високу премудрість. Тому він захотів мати грецький переклад іудейського Закону.

Для цього Птоломей послав багаті дари для Єрусалимського храму й попросив первосвященника Єлеазара прислати для перекладу обізнаних із Законом старців.

Первосвященник обрав з 12-ти колін Ізраїлевих по шість старців, яких відправив у Олександрію зі списком священних книг, написаних золотими літерами на найтоншому пергаменті.

Старцям відокремили будинок на острові Фаросі, де вони протягом 70 днів виконували поставлене перед ними завдання. Після цього їхній переклад зачитали перед олександрійськими іудеями, які  схвалили його.

Цей переклад називають «перекладом 70-ти перекладачів». Пізніше саме з нього зробили «Слов’янський переклад Старого Заповіту».

Симеона Богоприїмця

Одним із обраних для звершення перекладу старців був Симеон Богоприїмець. Коли він перекладав книгу Пророка Ісайї, то прочитав слова, в яких сказано, що Діва в утробі зачне й народить Сина. Симеон засумнівався, бо подумав, що діва без мужа не може народити, і хотів ножем зчистити слово «Діва» та замінити його словом «жінка».

Тоді раптом з’явився Ангел Божий, він затримав руку Симеона і сказав йому вірити написаним словам та сказав, що він не помре, допоки не побачить Христа-Господа, Який має народитися від непорочної Діви.

Після цього Симеон увірував у істинність пророцтва Ісайї та слів, які сказав Ангел, і почав чекати пришестя Христа. Старець проводив доброчесне життя, уникав зла й постійно перебував у храмі Господньому, де молився Богу про помилування світу та порятунок людей від диявола.

Коли народився Христос Спаситель і через сорок днів його принесли до Єрусалимського храму, то Симеон, приведений Духом Божим, також прийшов туди.

У храмі старець побачив Немовля Іісуса та Його Непорочну Матір, осяяну небесним світлом. Тоді Симеон взяв Христа на руки й промовив: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм, у мирі, бо бачили очі мої спасіння Твоє, що Ти приготував перед усіма людьми: світло для просвітлення народів, і славу людей твоїх Ізраїлю».

Потім Симеон передрік страждання Христа й сказав Богородиці, що Її душу пройде меч скорботи та печалі.

Святий старець, як і передрік Ангел, дожив до пришестя Христа й у 360-річному віці відійшов до праотців, яким приніс радісну звістку про народження довгожданого Месії.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x