День пам’яті преподобного Захарії Печерського

День пам’яті преподобного Захарії Печерського

24 березня/6 квітня Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Захарії Печерського, Посника.

Коли Києво-Печерським монастирем керував ігумен Никон, двоє киян Сергій та Іоанн під час молитви перед чудотворною іконою Богородиці в Печерській церкві побачили, як від ікони випромінюється сяйво.

Вражені побаченим дивом, вони домовилися між собою про духовне братерство.
Згодом Іоанн наблизився до смерті й доручив Сергію свого сина Захарію. При цьому він залишив у спадок сину 1000 гривень срібла та 100 гривень золота, які віддав на збереження духовному брату до досягнення Захарією дорослого віку.

У 15-річному віці Захарія почав просити в Сергія свій спадок. Той же сказав юнаку, що батько йому нічого не залишив, а все роздав бідним.

Юнак наполягав, щоб йому віддали половину або хоча б третину залишеного батьком скарбу, але Сергій відмовився це зробити.

Тоді Захарія сказав духовному брату свого батька, щоб той поклявся в Печерській церкві перед чудотворним образом Богоматері, що він дійсно не взяв нічого з залишеного йому в спадок майна.

Сергій осмілився дати клятву перед чесною іконою Пресвятої Діви, після чого одразу був покараний. Він не зміг підійти до святині, щоб поцілувати її, а при виході з храму раптом почав кричати, щоб преподобні отці Антоній та Феодосій не наказували немилостивому Ангелу погубити його. Він просив святих, щоб ті молилися до Богородиці, аби Вона прогнала нечистих духів, яким його віддали. Разом із цим Іоанн розповів, де знаходиться спадок Захарії.

Коли посланці повернулися із запечатаним ящиком і відкрили його, то в ньому знайшлося 2000 гривень срібла і 200 гривень золота, що було вдвічі більше тієї суми, яку залишив Захарії батько.

Захарії Печерського
Мощі прп. Захарії Посника

Юнак передав весь той скарб ігумену Іоанну, а сам прийняв чернечий постриг. Він віддавався строгим подвигам посту та не їв ні варених, ні печених страв. Їжею Святого була невелика кількість зілля, яке він вживав після заходу сонця.

Господь обдарував Захарію владою над нечистими духами, що боялися навіть імені Святого. Часто Преподобний удостоювався бачити Ангелів, із якими перебуває у Царстві Небесному вічно. Відійшов до Господа Захарія в Печерській обителі. Мощі угодника Божого почивають у Дальніх печерах.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x