Як пояснити дітям, навіщо потрібен піст?

Як пояснити дітям, навіщо потрібен піст?

Щоб пояснити дітям, навіщо потрібний піст, потрібно спочатку самим у цьому розібратися. Насамперед, ми повинні пам’ятати, що піст – це не мета. Піст – це засіб або шлях, за допомогою якого ми досягаємо найвищої мети у своєму житті – зустрічі з Богом.

…піст – це не мета. Піст – це засіб або шлях, за допомогою якого ми досягаємо найвищої мети у своєму житті – зустрічі з Богом.

Невипадково багатоденні пости передують найбільшим християнським святам – Великодню та Різдву Христовому. Адже таким чином Церква готує нас до зустрічі з Христом, Який народився як людина й воскрес заради нашого спасіння.

Для дитини позначити важливість і необхідність посту можна тільки одним чином – особистим прикладом.

Для дитини позначити важливість і необхідність посту можна тільки одним чином – особистим прикладом.

Якщо ми, вирішивши почати постити, відразу ж увійдемо в цей процес по максимуму: скасуємо всі розваги, перейдемо різко на пісну їжу і т.п., то навряд чи це буде сприйнято дітьми як щось позитивне.

Спочатку потрібно пояснити своїм домочадцям те, чим піст є насправді. А піст – це наша можливість стати кращими шляхом певних самообмежень.

…піст – це наша можливість стати кращими шляхом певних самообмежень

Ми пам’ятаємо, що перший піст було встановлений ще в раю – у вигляді заборони скоштування плодів із дерева пізнання добра та зла. І перші люди, на жаль, його порушили. Чому?

На думку святих отців, Адам і Єва порушили таку пораду, бо неправильно зрозуміли сутність заборони. Заборона важлива не сама по собі, але лише в перспективі того, до чого вона нас веде.

Заборона важлива не сама по собі, але лише в перспективі того, до чого вона нас веде.

Як ми сказали, найкраще пояснення важливості посту – ценаша можливість стати кращими шляхом певних самообмежень. А отже батьки насамперед мають почати контролювати і свої слова, і свої вчинки, а не лише свій раціон.

Не варто одразу все забороняти дитині. Спочатку потрібно обмежити її в тому, що є найменш корисним для неї. Наприклад, у комп’ютерних іграх. Потім поступово до цього обмеження додавати ще щось: перегляд телевізора, вживання м’яса і т. д.

Але, знову ж таки, повторюся: все треба робити поступово та розумно, щоб не зламати дитину і не відбити в ній бажання не тільки постити, а й взагалі мати хоч якесь відношення до Церкви.

Доцент КДА Андрій Музольф

Джерело

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовнучастини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x