День пам’яті апостола Філіппа

День пам’яті апостола Філіппа

11/24 жовтня Православна Церква вшановує пам’ять апостола Філіппа, одного від семи дияконів.

Святий апостол Філіп походив із міста Кесарії Палестинської, що знаходилося на східному березі Середземного моря. Він був одружений і мав чотирьох дочок, які мали дар пророкування.

святий апостол філіп ікона

Апостоли Христові обрали Філіппа одним із семи дияконів, і він був рукопокладений разом із первомучеником архідияконом Стефаном.

Святий ревно звершував своє служіння, піклувався про бідних та вдів. Коли був убитий іудеями архідиякон Стефан і всі християни з Єрусалима, окрім 12-ти Апостолів, розійшлися по різних областях Іудеї та Самарії, Філіпп також пішов у Самарію.

Там апостол проповідував Слово Боже, і місцеві жителі уважно слухали його. При цьому святий звершував багато чудес, зцілював хвороби, проганяв нечистих духів. Люди раділи, наверталися до Христа і водночас із зціленням тілесним отримували зцілення духовне.

У Самарії жив славнозвісний волхв на ім’я Симон. Він дивував увесь народ своїм чаклунством, і його вважали кимось великим.

Коли Симон-волхв побачив знамення та чудеса, які звершує Філіпп, та почув проповідь апостола, то й сам навернувся до істинної віри й прийняв Святе Хрещення.

святий апостол філіп

Одного разу за повелінням Ангела Господнього Філіпп пішов на дорогу, що веде з Єрусалима в Газу. Там він зустрів євнуха Кандакії, цариці ефіопської, наверненого з язичництва в іудейство, що звершив поклоніння в Єрусалимі та прямував назад у Газу, якою управляв.

Євнух сидів на колісниці й читав книгу Пророка Ісайї. Філіпп підійшов до нього і запитав, чи розуміє він те, про що читає. На це подорожній відповів, що не може зрозуміти, якщо хтось його не наставить, і запросив Філіппа сісти поруч.

Тоді апостол піднявся на колісницю і навчив євнуха віри в Господа Іісуса Христа. Коли на шляху їм трапилася вода, Філіпп за бажанням новонаверненого хрестив його в Ім’я Отця і Сина, і Святого Духа.

Після цього Ангел Господній взяв Філіппа і переніс в місто Азот, що розташовувалося неподалік від Гази. Там і в інших містах святий проповідував Слово Боже, а потім повернувся у Кесарію.

У Кесарії в святого був власний дім, і він деякий час жив у ньому зі своїми доньками. Потім він прибув у Єрусалим, де Апостоли Христові посвятили його у єпископа та послали проповідувати Христа в лідійське місто Траллію.

Угодник Божий звершив у Траллії великі чудеса й багато народу привів до істинної віри. У глибокій старості він відійшов до Господа, Якому служив.

Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x