День пам’яті святого Григорія Двоєслова

День пам’яті святого Григорія Двоєслова

12/25 березня Православна Церква вшановує пам’ять святого Григорія Двоєслова, папи Римського.

Святий Григорій народився в Римі в благочестивій сенаторській родині. З юного віку він проводив богоугодне життя і старанно вчився. Згодом він став славним вченим та ритором і був обраний претором (сановником, якому довірялася найвища судова влада). Однак Святий прагнув духовних подвигів і бажав прийняти чернечий постриг.

Після смерті батька Григорій почав витрачати свій спадок на пожертвування вбогим і будівництво монастирів, лікарень і богаділень. У Римі Святий заснував обитель на честь апостола Андрія Первозваного, де був пострижений в чернецтво і згодом став ігуменом.

Матір святого Сильвія також жила богоугодно та роздавала щедру милостиню. Вона їла тільки свіжу зелень, яку посилала і своєму сину.

Якось у вигляді бідного до Святого прийшов ангел Божий. Він почав просити в нього допомоги. Він сказав, що зазнав корабельної катастрофи й втратив не лише своє майно, але й чуже.

Тоді Святий покликав монаха, який йому прислуговував, та наказав дати бідняку шість золотих монет. Через декілька годин знову прийшов той самий бідняк і попросив милостині. При цьому він сказав Святому, що той йому мало пожертвував. Тоді Григорій вдруге сказав дати бідняку таку ж саму кількість грошей.

Коли ж бідняк прийшов втретє, грошей, щоб подати йому, вже не залишилося, тому Святий наказав дати нужденному срібне блюдо. Після цього Ангел більше не приходив за милостинею. Господь послав його до Святого повсякчас допомагати йому, і Григорій почав звершувати чудеса.

Згодом помер папа Римський і народ захотів бачити на архіпастирському престолі святого Григорія. Він же, коли дізнався про це, покинув місто й сховався. Тоді люди почали молити Бога, щоб Він відкрив їм місцезнаходження Святого. І Господь почув їхні молитви, оскільки над горою, де знаходився Святий, з’явився вогненний стовп. Таким чином Григорія знайшли та поставили папою Римським у 590 р.

Григорія ДвоєсловаПід час свого святительського служіння Григорій ревно піклувався про бідних, сиріт, вдів та мандрівників. Всі бідняки міста були записані в нього в окремій книзі, і він щодня годував їх.

Якщо траплялося, що хтось із бідних помирав на вулиці, Святий певний час не звершував Євхаристію, він вважав себе винним у його смерті. Крім того, часто під час трапези Григорій сам прислуговував убогим та мандрівникам.

Одного разу Святий сказав зібрати до себе на трапезу дванадцять мандрівників. Коли ж вони сіли за стіл, Григорій нарахував тринадцять чоловік. Тоді він покликав сакеларія (скарбничого) і запитав, чому за трапезою тринадцять гостей замість дванадцяти.

Сакелларій запевняв Святого, що за столом всього дванадцять присутніх. Інші також не бачили там тринадцятого.

Коли ж Святитель дивився на тринадцятого гостя, то бачив, що обличчя його змінюється: то він здавався сивим старцем, то молодим юнаком. Після трапези Григорій запитав у нього, хто він. На це гість відповів, що він – Ангел Божий, якому Святий пожертвував 12 золотих монет і срібне блюдо, і що тепер він приставлений до Григорія охороняти його. Тоді Святитель впав і поклонився Господу, а Ангел став невидимим.

Якось під час обіду Григорій хотів подати одному з мандрівників на руки воду, але коли повернувся взяти посудину з водою, то мандрівник зник. Наступної ж ночі Святому з’явився Господь і сказав йому, що вчора він приймав Його Самого.

Іншого разу по молитвах святого Григорія сталося предивне чудо. Одна відома мешканка Риму напекла проскур і принесла їх до вівтаря. Потім під час звершення Божественної Літургії ця жінка разом з іншими приступала до Святого Причастя.

Коли Святитель промовив, що подається Животворяще Тіло Господа нашого Іісуса Христа, вона засміялася.

Святитель запитав, чому вона сміється. І жінка відповіла Святому, що вона своїми руками спекла хліб із борошна, а він називає його Тілом Христовим.

Тоді Григорій помолився Господу, і одразу Пречисті Тайни набули вигляду людської плоті. Це бачили всі присутні. Потім Святитель знову помолився, і плоть Христова набула вигляду хліба.

Після такого предивного чуда та жінка з благоговінням причастилася Святих Христових Тайн.
Багато користі Святій Церкві папа Григорій приніс своїми численними творами. Архідиякон святителя Петро бачив Святого Духа у вигляді голуба, який літав над Григорієм, коли той писав свої твори.

Головним твором Святого є «Бесіди, або діалоги, про життя та чудеса Італійських отців». Саме через цей твір Святого почали називати Двоєсловом (співрозмовником). Крім того, відомо, що Святим написані «Правило пастирське» та 848 листів переважно повчального змісту.

З іменем Григорія Двоєслова пов’язують Літургію «Передосвячених Дарів». Насправді чин цієї Літургії був складений ще в апостольські часи та використовувався на Сході. Святий же Григорій перейняв його в Східної Церкви та переклав латинською мовою для використання в західних церквах. Однак через велику пошану до святого Григорія Літургія «Передосвячених Дарів» пов’язується з його іменем.

Життя та діяння святого Григорія описані дияконом Великої Римської церкви Іоанном в чотирьох книгах, що містять близько 260 глав.
Великий святитель Божий відійшов до Господа 12 березня 604 року.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x