Пам’ять преподобномученика Євстратія Печерського

Пам’ять преподобномученика Євстратія Печерського

28 березня/10 квітня Православна Церква вшановує пам’ять отця нашого преподобномученика Євстратія Печерського.

Святий Євстратій народився в Києві. Він дуже прагнув зодягнутися в ту Божу зброю, яка належить чернечому чину. Тому, роздавши майно своє бідним, а частину – рідним, щоб роздали після нього, він став монахом Печерського монастиря. 

Євстратій перемагав свою плоть та невидимих ворогів великим стриманням та молитвою, через що його назвали Постником.

Коли на руську землю напали нечестиві половці на чолі з ханом Боняком, то Євстратія взяли в полон. Багато монахів його обителі тоді загинуло від половецьких мечів. Разом із тридцятьма монастирськими робітниками та двадцятьма киянами Євстратія продали в грецьку землю в місто Корсунь одному єврею.

Той єврей під загрозою голодної смерті почав змушувати християн відректися від Христа. Проте святий  Євстратій повчав своїх одновірців, що краще загинути від голоду, аніж відректися від своєї віри.

Тому полонені одностайно вирішили терпіти голод і прийняти смерть за Христа. Від голоду та спраги християни через три дні почали помирати. Найбільш витривалі з них прожили десять днів і також померли.

Тільки один Євстратій, який звик до суворого посту, залишався живим без їжі та пиття й через чотирнадцять днів.

Єврей дуже розгнівався на Святого, бо втратив через смерть полонених багато грошей. Під час святкування своєї пасхи він разом із друзями розіп’яв Євстратія на хресті, як колись його прадіди розіп’яли Господа.

Преподобний Євстратій дякував Богу за те, що вже п’ятнадцять днів прожив без їжі та пиття. У цей час євреї глумилися з нього і пропонували йому скуштувати їхньої пасхи, щоб залишитися живим.

Євстратій їм відповів, що Христос сподобив його великої благодаті постраждати на хресті. Він висловив сподівання, що Господь скаже йому, як і розбійнику: «Нині зі Мною будеш в Раї». Потім Святий передрік євреям скору кару Божу за вбивство куплених ними християн і погибель начальника їхнього беззаконня.

Євстратія Печерського

 

Від тих слів єврей запалався гнівом і проколов списом Євстратія. Це сталося в 1097 р. У той час було видно вогненну колісницю з вогненними кіньми, що понесли душу Святого на Небо. А також почувся Голос, що говорив: «Ось доблесний громадянин Небесного граду!»

Тіло Святого зняли з хреста та кинули в море, де звершилося багато чудес. Християни намагалися знайти його, але це їм не вдавалося. Згодом нетлінні мощі Євстратія знайшлися в печері у Києво-Печерському монастирі.

У день кончини Преподобного страждальця прийшов наказ від грецького царя позбавити майна та вигнати усіх євреїв із його області. Також він наказав їхніх старійшин убити за катування християн.

Серед перших загинув епарх, який дав дозвіл євреям поневолювати віруючих у Христа. Той епарх був славетним та багатим євреєм, який прийняв Святе Хрещення. За це цар відзначив його й зробив епархом. Однак новий епарх невдовзі потай повернувся до своєї батьківської віри.

Ганебною смертю загинув і єврей, який катував Євстратія. Його повішали на дереві, тим він уподібнився до Іуди.

Інші ж євреї через чудеса, які сталися після кончини Євстратія, увірували в Христа та прийняли Святе Хрещення.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x