Як жити сьогодні?

Як жити сьогодні?

Поради ігумена Нікона Воробйова як жити сьогодні:

– Ніколи не говоріть погане чи іронічне ні про кого. Ваші слова можуть бути передані навіть не зі злості чи неприязні, а просто з неуваги або в вигляді жарту — і ось ви придбали ворога собі.

Любов все покриває, за словами апостола Павла. Покриває вона й наші гріхи, недоліки, немочі, нетерпіння, нарікання та інше.

Варто лише віруючому в Христа усвідомити свої немочі та гріхи та попросити прощення, як любов Божа очищає та зцілює всі гріховні рани. Гріхи всього світу тонуть у морі Божої любові, як кинутий у воду камінь.

– Намагайся завжди, чи гуляєш, працюєш один чи серед людей, хоч зрідка, подумки від щирого серця зітхнути кілька разів до Господа. Хоч раз на годину. Навіть якщо щось не так робиш, навіть грішиш, треба ще посилено просити допомоги та прощення в Господа.

– Не засуджуй нікого, а для цього намагайся ні про кого не говорити нічого поганого. Це найлегший спосіб не бути засудженим на тому світі.

– Зараз час осуду, неприязні, заздрості… Жалійте один одного, не зважайте на те ні хто він, ні що він. Я вже боюся сказати “любіть”, надто високо – жалуйте [ближнього].

– Краще зіпсувати справу, але зберегти мир із ближнім, не забувай цього.

– Де б не знаходилася людина, завжди є безліч випадків вчинити або за заповідями Євангелія, або як вітха людина.

Якщо стежитимемо за собою та примушуватимемо себе жити за заповідями, а в разі порушення щиро каятимемося й проситимемо в Бога прощення, то будемо зростати духовно. Господь дасть живу віру, смирення та інші властивості нової людини.

Або ми виконуємо заповіді й тим придбаємо, або, порушивши через зіпсованість, каємося і теж придбаємо. Виконуються слова Апостола: “Тим, хто любить Господа, все йде на користь”.

Коли зовнішні умови стануть шкідливими, такими, що заважатимуть спасінню, тоді Господь поставить в умови більш сприятливі, треба лише віддати себе в волю Божу. “Самі себе й один одного, і все життя наше Христу Богу віддамо”, ось до чого закликає Свята Церква під час кожної служби.

– Не все відбувається так, як ми бажаємо, а все ж Господь веде всіх, хто бажає спасіння, до Себе, хоч і не тими, можливо, шляхами, якими ми хотіли б.

Підкорятимемося волі Божій і без нарікання прийматимемо від руки Божої все, що Йому завгодно буде послати. “Як відстоїть схід від заходу, так помисли ваші від думки Моєї”, – говорив пророк від імені Божого.

– Ми тому гостро сприймаємо скорботи, що майже не віримо словам Євангелія. Готові повірити кожній людині, більш-менш порядній, а от Господу не віримо й не довіряємо.

Це незрозуміло, мабуть, розсудливості, але увага до себе показує, що це саме так. Потрібно чимало внутрішньо потрудитися, щоб отримати живу віру в Господа та Його слова. Тільки за цієї віри стає легко жити та зносити всі тягарі життя. Тим більше, що воно – коротеньке – підготовка до вічності.

– Не відступай від Господа, доки Він не простить тебе і доки не подасть миру душі твоїй. Ознака прощення Господом – мир у душі.

– Намагайся жити з усіма так, щоб від тебе люди йшли заспокоєні й за тебе дякували Господу.

– Коли тебе боротиме смуток, туга, то змушуй себе подумки говорити: “Слава Тобі, Боже, слава Тобі, Боже! Достойне за скоєне мною приймаю. Слава Тобі, Господи, слава Тобі”.

Говори ці слова десятки, сотні разів, говори переконано, від щирого серця — і через деякий час відчуєш полегшення на серці, мир і спокій, твердість і терпіння.

– Дивись: Суд без милості тому, хто не сотворив милості. Якою мірою міряєш, такою й заміряється тобі. Вмиратимеш, тоді про що сумуватимеш? Чим покриєш свої гріхи?

“Милостиною викупи гріхи свої”! Люди хочуть робити добру справу; якщо ти зі світом погодишся, то будеш учасницею в їхній добрій справі, а якщо будеш проти – то підпадеш засудженню, як жорстока. Дивись, Господь правосудний: як ми ставимося до ближніх, так і Господь до нас поставиться в лютий день.

Справи йдуть так, що можна всього очікувати. А поки що треба робити добро людям, щоб і Господь нас не залишив, коли будемо самі в нужді.

– Завжди, за будь-якої нестачі часу, можна подумки звернутися до Господа і сказати: “Іісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене; Господи, будь милостивий до мене грішного“… і цього достатньо, щоб вийти зі скрутного становища.

– Ще раз раджу: більше читай добрих книг. Мало є людей, від яких можна що одержати, та й зайняті часто чи хворі, а книгу завжди можна читати.

– Хто шукає як догодити Богові, той не буде залишений Богом, тільки б ми не залишили Його.

– Заповіт ігумена Нікона:

“Дуже прошу всіх рідних і близьких твердо триматися православної християнської віри та докладати до смерті всі зусилля до спасіння душі через виконання євангельських заповідей та частого (не менше одного разу на рік). [Заповіт був адресований конкретним людям, серед яких були такі, що вважали нормальним причаститися один раз у кілька років. Батюшка радив причащатися раз на місяць і навіть частіше, якщо є сили приступати до Чаші з скорботою в серці про свою негідність і належним приготуванням.] Протягом свого життя я знаходив втіху в найтяжчих обставинах і спокусах лютих – у вірі в Господа Іісуса Христа та в молитві.
Прошу жаліти та любити один одного, допомагати взаємно в матеріальній та духовній потребі. Де мир і любов – там Бог, там радість та спасіння, а ворожнеча та заздрість від диявола.
Спасайтесь”.

Ігум. Нікон (Воробйов). Як жити сьогодні.– 2011.

(Ви можете також відвідати російськомовну й англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x