Чим потрібно керуватися у виборі своєї пари?

Чим потрібно керуватися у виборі своєї пари?

Чим потрібно керуватися для вибору своєї пари на все життя? Це слід знати змалку, щоб не зробити тут помилку. Адже така помилка може бути непоправною.

Головні критерії

Якщо ви віруюча людина й для вас дороге благочестя, то і той, кого ви виберете за дружину або чоловіка, обов’язково має бути благочестивим.

Життя в шлюбі пов’язане з багатьма труднощами, і відсутність цього елемента стане на заваді у вирішенні всіх проблем, що виникають. Благочестя має ключове значення.

  • Другий критерій – це відповідність характерів, кохання.

Наведу вам приклад. Ти їдеш автобусом і біля тебе сідає людина, просто знайома — іноді ти зустрічав її в місті. А зараз вона сидить поряд із тобою. І ось розпочалася розмова.

– Що за погода така сьогодні?

– Так, справді, весь день іде дощ.

– Але коли йде дощ, буде добрий урожай.

– Так звичайно…

І розмова закінчена. Вийшов дуже короткий діалог. А ще потрібно достатньо часу, щоб доїхати до кінцевої. Ти намагаєшся хоч якимись фразами підтримати розмову, але розмова не в’яжеться, розмова виходить нецікавою.

А буває так, що у поїзді зустрічаються зовсім незнайомі люди. Між ними зав’язується розмова, і їм здається, ніби вони знайомі сто років і мають бажання продовжувати спілкування далі.

Чим відрізняється перший випадок другого? Тим, що я підходжу чи не підходжу саме цій людині.

У відповідності характерів немає значення ні краса, ні багатство, ні освіта. Це щось інше, деяка спорідненість душі. Люди можуть бути різними, але при цьому підходять один одному – так, як гайка підходить до гвинта.

Цю відповідність неспроможний пояснити жоден сторонній, вона є цілком суб’єктивною.

Буває так, що обидві людини благочестиві, але вони не підходять одна одній. Як їм жити тоді разом? Обов’язково має бути емоційна відповідність. Коли ми можемо сказати, що від цієї людини моя душа відпочиває 🥰 . А буває й зовсім навпаки…

Якщо люди підходять один одному, розвивається кохання. Тільки благочестя для любові недостатньо; це, якщо можна так сказати, якийсь сторонній, зовнішній елемент.

Важливо, щоб була й особиста, індивідуальна відповідність, яка стосується лише вас двох.

Той самий критерій застосовується й до дружби, коли люди ладнають один із одним і їх об’єднує взаємна дружня любов…

Якщо цього немає, нічого не вийде. Тоді шлюб нагадуватиме якийсь договір, якийсь контракт. Нехай збереже нас від такого шлюбу Господь…

  • Третій критерій – це здоров’я. І духовне, і тілесне.

Поставтеся до цього з особливою увагою, оскільки це найважливіша, фундаментальна річ. Якщо ти хочеш створити сім’ю, то не слід вибирати як чоловіка чи дружину людину з важкими захворюваннями.

Як же ви заведете дітей та облаштуєте ваше домогосподарство? Друга людина має бути здоровою, причому, в першу чергу, вона має бути здоровою душею. Щоб вам не довелося потім ходити психіатричними лікарнями та клініками.

Перш ніж зробити остаточний вибір, подивіться уважно, чи є в цій людині тілесне та психічне здоров’я. Іноді цього не видно, і потім вам доведеться страждати.

Якось мені подзвонив один знайомий хлопець років вісімнадцяти: «Я познайомився з однією дівчиною і хочу з нею одружитися. Але є один момент. У цієї дівчини серйозні психологічні проблеми. Вони, звісно, ​​можуть пройти…».

Відповідаю йому: «Чадо моє, що тобі сказати? Я б не радив тобі з нею одружуватися».

– І що ж мені робити? Я не можу, я дав обіцянку!

– Ну, а що ти робитимеш надалі? Мучитимешся чи подаси на розлучення?

Зверніть увагу особливо на психічне здоров’я. Це стосується і чоловіків, і жінок.

Повинен вам сказати, що в наш час, на жаль, дуже багато людей мають психічні та неврологічні захворювання. Це питання гідне окремого дослідження.

Багато хто, бачачи дива в поведінці ближніх, кажуть: «Він так поводиться через простоту, наївність». Однак такий підхід є оманою. За якимось розщепленням у поведінці, психічною «тріщиною» ховається психічне захворювання. Не сплутайте його зі звичайною дурістю та наївністю. Будьте уважні!

Додаткові критерії

Існують і деякі додаткові критерії. Основні критерії я вам уже назвав – це благочестя, відповідність характерів і кохання, а також здоров’я. Це у нас найголовніше.

Основні критерії я вам уже назвав – це благочестя, відповідність характерів і кохання, а також здоров’я. Це у нас найголовніше.

І все ж є ще деякі інші умови, добре, якщо вони будуть дотримані. Це не має критичного значення, а просто бажано.

Подружжя має бути близьким за віком. Щоб не було різниці у віці 20 чи 30 років. Щоб чоловікові не було 50, а дружині — 20.

А тепер уявіть, що буде, якщо чоловікові буде 20, а дружині 50…

Нещодавно мені зателефонувала одна жінка з приводу свого юного сина: «Він зв’язався з жінкою п’ятдесяти років і хоче з нею одружитися».

– Боже борони…

  • Різниця у віці не повинна бути надто великою.
    0
    Нам цікаво знати вашу думку. Пишіть 🙂x
  • По-друге, подружжя має бути приблизно однаковим за фінансовим станом, щоб один не був надбагатим, а другий — дуже бідним.

Те, що я вам сказав, не обов’язково має вирішальне значення, але все-таки це дуже важливо.

Якщо дружина з бідної сім’ї, їй доведеться схилити голову на все життя й вона почуватиметься чужою в багатому будинку чоловіка. Ще гірше, якщо багата дружина, а бідний чоловік. Він почуватиметься дуже пригніченим.

Погано якщо чоловік — професор університету, а дружина за плечима має лише середню школу. У мене є, звичайно, приклад, коли такі люди прожили довго та щасливо, але вони є винятком.

Якщо взяти типовий, середньостатистичний випадок, все може скінчитися крахом. І навпаки, якщо дружина є професором в університеті, інтелігенткою, а чоловік закінчив лише середню школу. Вони підуть у гості до знайомих дружини, а чоловік сидітиме на стільці «як пень», адже він не зможе підтримати розмову в цій компанії.

Чи не почуватиметься він дуже погано?

Освіта має бути приблизно однакового рівня, щоб не було великої різниці між людьми.

  • А насамкінець я скажу найголовніше: шлюб має бути у Христі Іісусі.

В одному зі своїх послань святий Ігнатій Богоносець каже: «А ті, які одружуються і виходять заміж, повинні вступати в союз за згодою єпископа, щоб шлюб був у Господі, а не через хіть. Нехай усе буде на славу Божу»1 Пис. муж. апост. стор. 310, посл. до Полікарпа..

Піди та спитай

Шлюб має відбутися не тільки через сліпу пристрасть, але повинен мати при собі й інші умови. Розміркувати про це зможе священник, твій духівник. Іншими словами, треба буде заручитися благословенням Церкви.

Піди та спитай: «Мене познайомили з такою дівчиною (або молодою людиною). З такими характеристиками». Яка думка буде озвучена?

Не вирішуй сам. Не тягни все на своїх плечах і не поспішай робити пропозицію за першим покликом твого серця. Якщо ти поспішиш, а потім відкриються важкі та сумні обставини, ти потім пошкодуєш про це. Ти, звичайно, зможеш сказати: “Нічого, я пройду цей шлях до кінця”. Так, але тоді твоє життя складеться нещасливо.

Шлюб має бути у Христі. Вінчаним, який отримав благословення Церкви.

Нині стає модним так званий «цивільний шлюб», але такий шлюб засуджується Церквою. Це стовідсоткова розпуста. І це не просто блуд, це щось страшніше.

Ті, хто вінчаються в Церкві, отримують благословення Боже, а ти зневажаєш благословення Боже, зневажаєш Таїнство Церкви.

Як же ти можеш вимагати після цього, щоб тебе причастили Святих Христових Таїн, якщо ти зневажаєш інше Таїнство Церкви?

Як ти можеш потім вимагати хрестити ваших дітей або навіть бути похованим по-християнськи, якщо сам нехтував церковним Таїнством?

Діти мої, шлюб — це лише образ. Тимчасове встановлення, щось минуще. У Царстві Божому шлюбу більше не буде, Господь абсолютно ясно сказав про це2(Мфт. 22, 30).

Але навіть якщо це і є якийсь образ, він все одно має бути благословенний Богом, щоб ми могли принести добрий плід. А найголовніше — наслідувати спасіння.

Архімандрит Афанасій Мітілеос

Джерело

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x