Перенесення мощей святителя Никифора

Перенесення мощей святителя Никифора

13/26 березня Православна Церква вшановує День перенесення чесних мощей святителя Никифора, Патріарха Царгородського.

Святитель Божий Никифор останні тринадцять років свого життя жив в ув’язненні на острові Проконісі (у Мармуровому морі). Туди його заслав нечестивий цар Лев Вірменин за шанування святих ікон.

2 червня 828 року Патріарх відійшов до Господа. Його поховали в заснованому ним монастирі біля храму мученика Феодора.

Коли на престол Грецького царства зійшла благочестива цариця Феодора разом зі своїм неповнолітнім сином Михаїлом, управління Константинопольською Церквою після череди іконоборців прийняв на себе святий Мефодій.

святителя Никифора

Він повернув Христовій Церкві шанування ікон і клопотав перед царицею про перенесення в Царгород мощей Патріарха Никифора. Святитель Мефодій говорив цариці, що вони згрішать, якщо залишать мощі Святого в засланні. Цим вони покажуть, що нібито схвалюють вигнання Никифора.  Крім того, Мефодій сказав, що й народ бажає повернення свого архіпастиря, хоча вже й померлого, і з благоговінням буде зберігати його мощі, як великий скарб.

Цариця вислухала святого Мефодія й одразу висловила свою згоду на перенесення мощей. Вона сказала, що це буде корисно для їхніх душ та й імена їхні увіковічить.

Після цього Патріарх у супроводі священнослужителів, монахів та великої кількості народу вирушили на Проконіс. Там через дев’ятнадцять років після поховання святого Никифора відкрили його гріб, і всі побачили нетлінне тіло Святителя, від якого поширювалися дивні пахощі.

Коли відслужили Всеношну та Літургію, Патріарх Мефодій увійшов у гробницю та обійняв чесні мощі Никифора. Він звернувся до Святого, як до живого, і просив його повернутися в свою країну. Мефодій сказав Никифору, що благочестиві царі повертають йому його церкву, яка очищена від єретичної скверни та благоліпно прикрашена, а паства з нетерпінням чекає на нього. Також Мефодій додав, що мощами Никифора Царгород звеличиться та прикраситься більше, аніж царським вінцем.

Після цього святий Мефодій переклав мощі Сятого до нової раки й разом зі священниками поніс на плечах на корабель, який невдовзі доплив до Царгорода.

Там чесні мощі Патріарха Никифора зустрічали цариця з сином, синкліт, клірики та безліч народу. Люди тримали в руках свічки й були сповнені невимовної радості.

Спочатку мощі Святителя внесли до соборної церкви святої Софії, а на другий день перенесли в храм святих Апостолів, де й були покладені з благоговінням.

Перенесення мощей святого Никифора відбулося 13 березня 846 р. Саме цього дня – 13 березня – Патріарха вигнав з Царгороду нечестивий цар.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x