День пам’яті святого пророка Єлисея

День пам’яті святого пророка Єлисея

14/27 червня Православна Церква вшановує пам’ять святого пророка Єлисея.

Святий Єлисей, син Сафата з коліна Рувимового (за іншими даними, Манасіїного), походив із міста Авел-Мехоли. Його народження супроводжувалося чудесним знаменням.

У місті Силомі, що розташовувалося далеко від Єрусалима, ізраїльтяни ухилилися в ідолопоклонство та шанували як Бога золоту телицю. Під час народження Єлисея ця бездушна телиця так голосно закричала, що її ревіння почули в Єрусалимі.

Тоді один священник, сповнений Святого Духа, сповістив людям про народження великого Пророка, який має зруйнувати ідолів і зламати сильних.

Коли Єлисей досягнув дорослого віку, пророк Ілля за повелінням Господнім помазав його замість себе в пророка та наказав іти за собою.

Незадовго до часу свого взяття на Небо Ілля запитав в Єлисея, який дар той хотів би отримати через його прохання від Бога.

Єлисей попросив подвоєні дари пророцтва та звершення чудес, що були в Іллі, щоб повернути людей, які почали служити Ваалу, до Істинного Бога.

На це Ілля сказав Єлисею, що він отримає те, про що просить, якщо він побачить той момент, коли його забиратимуть з цього світу.

пророка Єлисея

Після того Єлисей став свідком великого чуда підняття вгору Іллі на дивній вогненній колесниці й прийняв, як великий скарб, скинуту ним з гори мілоть (плащ).

Одного разу Єлисей вдарив мілоттю, як колись Ілля, по воді – вода розступилась, і він перейшов Йордан по сухому. Після того пророцькі учні, що жили в Ієрихоні, прийшли та вклонилися Святому.

У Єрихоні Пророк чудесно зробив здоровою непридатну для пиття та шкідливу для людей воду.

У місті Вефілі, де жили ізраїльтяни, що ухилилися в ідолопоклонство, Святий прокляв іменем Божим дітей, які невідступно слідували за ним, насміхалися та обзивали. Тоді ж прибігли з лісу дві ведмедиці й роздерли 42 отрока. Інші ледве змогли врятуватися.

Було перерване життя дітей, щоб у дорослому віці вони не стали ще більш злими, а їхні батьки отримали кару за своє нечестя.

Царям ізраїльському – Іораму, іудейському – Іосафату та едомському, які рушили на моавітян, Єлисей передрік перемогу. Його пророцтво збулося.

Якось одна бідна вдова розповіла Єлисею, що її чоловік заборгував багато грошей, вона ж не може віддати борг, і її синів хоче забрати позикодавець.

Тоді Пророк сказав вдові позичити в сусідів якомога більше посуду та наливати в цей посуд олію, якої трохи залишилося в неї вдома. Коли діти вдови почали наливати олію, то вона не закінчувалася доти, допоки не заповнився весь посуд. Після того олію продали та повернули борг.

Одна благочестива багата жінка, що жила в місті Сонамі, постійно пригощала Єлисея в своєму домі. Разом із чоловіком вона облаштувала для Пророка невелику кімнату, де він міг відпочити з дороги. Святий хотів віддячити за гостинність і за порадою свого слуги Гієзія випросив у Бога для бездітного подружжя сина.

Воскресіння

Якось, коли хлопчик підріс, у нього сильно заболіла голова, і він помер. Згорьована матір поспішила на гору Карміл, де знаходився чоловік Божий.

Святий послав Гієзія зі своїм посохом, щоб той поклав посох на померлого та воскресив його. Проте жінка наполягла, щоб Святий сам пішов до її сина.

пророка Єлисея

Коли Гієзій поклав посох на хлопчика, той не ожив. Тоді Єлисей закрив двері кімнати й звернувся з молитвою до Бога.

До семи разів він простягався над померлим, притуляв свої уста до його уст, очі до очей, руки до рук, коліна до колін і дихав на нього. Отрок почав зігріватися й ожив.

Голод

Під час тривалого перебування Єлисея в Галгалі почався голод. Разом зі Святим там знаходилося сто учнів. Якось один учень назбирав отруйних гірких плодів, що були схожі на виноград, і кинув у юшку. Коли почали вживати страву, всі відчули, що захворіли. Єлисей, щоб приховати звершене ним чудо, повелів насипати трохи борошна в котел – страва стала смачною, всі наїлися та зцілились.

Один благочестивий чоловік приніс Пророку 20 невеликих ячмінних хлібців. Тими хлібцями чудесно наситилися сто чоловік, і залишилося ще багато шматків.

Якось знаменитий воєвода сирійського царя Неєман захворів на проказу. Тоді полонена дівчинка-ізраїльтянка розповіла, що його може зцілити пророк Божий, який живе в Самарії.

З багатими дарами воєвода прибув до Святого. Єлисей через слугу сказав Неєману зануритися сім разів у Йордан.

Слова Пророка, що передав слуга, образили хворого, який чекав, що Святий призве над ним Ім’я свого Бога і зцілить його дотиком руки до уражених місць.

Розгніваний він вирушив в зворотну путь, але за порадою слуг все ж таки виконав повеління Єлисея, й очистився від прокази.

Неєман хотів віддячити щедрими дарами, проте Пророк нічого не взяв. Гієзій же спокусився багатством, наздогнав воєводу й від імені Святого попросив у нього дарів нібито для двох пророцьких учнів.

Він сховав принесене, однак Єлисей викрив його та передрік, що проказа Неємана пристане до нього та його нащадків навіки.

Якось в одного з учнів Пророка злетіла металева частина сокири та впала в річку Йордан. Тоді Єлисей кинув у тому місці в воду шматок дерева, і сокира спливла на поверхню.

Сирійський цар багато разів влаштовував засідку для ізраїльського царя, але Єлисей, який ясно бачив те, що відбувається далеко, щоразу попереджав останнього.

Коли сирійський цар дізнався про те, то послав воїнів схопити Пророка. Тоді Святий помолився Богу, і послані за ним воїни осліпли.

Пізніше Єлисей зцілив сліпців своєю молитвою та сказав ізраїльському царю не вбивати їх, а пригостити та відпустити, після чого вони більше не нападали на ізраїльтян.

Під час облоги Самарії сирійським царем Венададом і сильного голоду ізраїльський цар Іорам хотів віддати місто та підкоритися ворогу. Святий заборонив йому і сказав, за якою ціною наступного дня у воротах Самарії будуть продавати пшеничне борошно та ячмінь.

Уночі Єлисей молився Господу про звільнення міста. Раптом сирійцям почувся шум начебто від великого війська. Вони подумали, що на допомогу ізраїльтянам прийшли з військами хеттейський і єгипетський царі, дуже злякалися, залишили все та побігли геть.

З часом Єлисей помазав на царство Ііуя, одного з ізраїльських князів, і схилив його знищити ідолопоклонницький дім Ахаава.

Господь прославляє святих

За царювання Іоаса, онука Ііуя, в глибокій старості Святий захворів. Він передрік Іоасу, що той нанесе Сирії три поразки, і незабаром помер. Останки Пророка поховали з честю.

Через рік після смерті Святого несли за місто хоронити одного покійника. Раптом з’явився натовп моавітян, і покійника кинули в найближчу печеру. У тій печері покоїлося тіло пророка Єлисея. Як тільки померлий торкнувся до них, то одразу ожив і повернувся до міста. Так Господь прославив Свого угодника після його смерті.

Слава Богу вовіки. Амінь.

(Не пропустіть нові публікації в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
3 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Благородна помста | N.E.W.O.D
1 місяць тому

[…] У 2023 р. науковий світ відзначив 30 років від дня смерті Альберта Сейбіна – людини, яка врятувала планету від одного з найжахливіших захворювань минулого століття – поліомієліту, відомого також як дитячий параліч. Благородна помста за смерть онука. […]

trackback
Бог споглядає | N.E.W.O.D
1 місяць тому

[…] “…очі Господні дивляться по всій землі, щоб зміцнити тих, у кого все їхнє серце до Нього”.1(2 Кн. Параліп. 16:9) […]

trackback
Християнин покликаний терпіти до смерті | N.E.W.O.D
1 місяць тому

[…] із плодів Святого Духа, згаданий у Посланні апостола Павла до Галатів1(Гал. […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
3
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
3
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x